lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Chalmers inrättar ny professur i träbyggnadsteknik

Publicerad: 6 september 2016, 12:52

David Johnsson, vd TMF, Mario Plos, docent på Chalmers, samt Mikael Eliasson, direktör på Svenskt Trä. Foto: Chalmers

Den nya professuren ska leda forskning och forskarutbildning vid Chalmers inom träbyggnad med särskild inriktning på konstruktionsteknik.

Ämnen i artikeln:

träbyggandeTMFChalmersSvenskt Träkompetens

MdF

Mattias de Frumerie

mattias@byggindustrin.se


Rekryteringen till den nya professuren börjar omgående och ska, enligt docent Mario Plos på Chalmers, förhoppningsvis vara klar under våren 2017.

– Chalmers har sedan lång tid tillbaka bedrivit forskning och utbildning på avancerad nivå inom ämnet träbyggnad men med tiden har forskningsverksamheten klingat av. D För att kunna bidra till den svenska träbranschens utveckling och för att kunna fortsätta att utbilda civilingenjörer med avancerad kunskap inom träbyggnadsområdet behöver forskningen inom Träbyggnad vid Chalmers tekniska högskola åter byggas upp till en internationellt framstående nivå, säger Mario Plos.

Professuren får stöd av Svenskt Trä och Trä- och Möbelföretagen, TMF under en femårsperiod med 1 miljon kronor per år.

– Det är bara under en uppstartsfassäger Mario Plos.

Ser du ingen risk någon risk att professuren och forskningen blir styrd när den finansieras av branschen?

– Det finns inga uttalade begränsningar som följer med de här pengarna, men träbranschen finns representerad i en referensgrupp, säger Mario Plos.

Forskningen ska inriktas på områden som är kommersiellt utvecklingsbara för svensk träindustri. Professuren ska också borga för att utbildningen i träbyggnadsteknik för exempelvis byggnadsingenjörer och arkitekter är starkt representerad på Chalmers.

– Att se till att den nya generationens arkitekter, konstruktörer och byggare får kunskap om trä och träkonstruktion är en central uppgift i bygget av ett hållbart samhälle.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev