fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

”Construction Management är ett sätt att öka konkurrensen”

Publicerad: 18 april 2018, 04:00

Stefan Dahlgren, ordförande i CM-bolagen.

Kunskapen om och intresset för Construction Management har ökat. Branschföreningen CM-bolagen noterar en bredare kundkrets.

Ämnen i artikeln:

kompetens

CM-bolagen är en branschförening som startades av företagen Projektbyrån, Forsen, Ebab och Co-Pilot 2010 med syftet att utbilda och sprida information om Construction Management. Stefan Dahlgren, ordförande i CM-bolagen sedan 2012, berättar att de har noterat ett ökat intresse.

– Det är en annan typ av beställare som vi ser intressera oss för CM. Vi ser fler offentliga beställare, som landsting och allmännyttiga bostadsbolag. CM kan användas i många olika typer av projekt, och det är allt fler som inser det, säger Stefan Dahlgren.

Vad ser offentliga beställare för fördelar med Construction Management?

– Tittar man på hur marknaden ser ut idag är den begränsad. Endast ett fåtal stora aktörer kan lämna anbud i de riktigt stora projekten. CM är ett sätt att öka konkurrensen och på så sätt sänka kostnaderna. Det blir också ett sätt för mindre entreprenörer att komma åt en större marknad, säger Stefan Dahlgren.

Medlemsföretagen märker ett större intresse även utanför Stockholm. Efterfrågan märks nu av även bort mot Mälardalen.

– Vi märker också att det kommer upp fler nya aktörer på marknaden, säger Stefan Dahlgren.

LÄS MER: "Vi får de bästa produkterna till bäst pris"

CM-bolagen har bland annat tagit fram en gemensam försäkringslösning för företagen i sektorn. En ny CM-utbildning hos Bygg- och fastighetssektorns fortbildningsinstitut, BFAB, är en annan milstolpe på området, konstaterar Stefan Dahlgren.

Att delade entreprenader med stora mängder involverade aktörer skulle ställa till bekymmer när det kommer till huvudentreprenörsansvar, anser han inte.

– Frågan har kommit upp och det är många som har funderat på detta. Men huvudentreprenörsansvaret behöver inte krocka med upplägget i ett CM-projekt. Den entreprenör som har ansvaret för ett led i projektet har ansvaret för sina underentreprenörers löner. Med tydliga entreprenörskedjor är det lätt att se vem som ska ha ansvaret, säger Stefan Dahlgren.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev