Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Eget gymnasium ska lösa Skanskas personalbrist

Publicerad: 13 augusti 2008, 13:38

Skanska har ansökt om att få starta ett treårigt tekniskt gymnasieprogram i Växjö. Starten planeras till hösten 2009.


Vi lämnade in ansökan den första april. Planerna har tagit form under vintern. De studievägledare vi haft kontakt med bedömer att det finns ett stort intresse, säger Magnus Aniander som är utbildningschef på Skanska.

Skolverket ska behandla ansökan och lämna besked i höst. Om Skanska får som de vill kommer programmet ta in 30 elever från hela landet nästa höst. Genom etableringen hoppas Skanska få det lättare att rekrytera framtidens arbetskraft.

– Vi har saknat gymnasiets fyraåriga tekniska linje sedan den försvann. Det här är ett sätt att hitta personal som vill jobba som bland annat produktionsledare och platschefer.

I utbildningen kommer det att ingå mycket praktik som det är tänkt att eleverna ska kunna utföra hos Skanska i närheten av sina hemorter. Utbildningen ska också fokusera på framtidens byggmetoder samt ge ett stort mått av kunskaper i ledarskap och gruppdynamik. Men någon jobbgaranti inom Skanska kan inte Magnus Aniander utlova.

– Nej, det kan vi inte lova. Men man kan väl säga att eleverna som genomgått utbildningen med ett gott resultat kommer att ha goda förutsättningar till jobb i Skanska efteråt.

Hittills har det varit vanligare att industriföretag startat egna utbildningar.

– Vi har bland annat utbytt erfarenheter med Volvos gymnasium i Skövde inför starten, berättar Magnus Aniander.

Att valet föll på Växjö hänger ihop med att orten ligger bra till med upptagningsområde för hela södra Sverige. Kommunen har även flera andra gymnasieskolor med riksintag samt universitet. Det gör, enligt Magnus Aniander, att kommunen är van att ta emot och inackordera studerande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.