Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Framtidens samhällsbyggare förbereder sig på högstadiet

Publicerad: 10 mars 2009, 15:21

Runt om i Sverige deltar högstadieklasser i byggsektorns tävling Future City. Ungdomarna planerar den framtida staden som ett arbete i skolan. På många håll har lärarna hittat goda möjligheter att samverka över ämnesgränserna, precis så som det går till på riktigt. Eleverna skapar samhället i dataprogrammet SimCity, bygger en modell, skriver uppsatser och förbereder muntliga presentationer av den egna staden.


Sedan i höstas har arbetet pågått och nu är det dags för regionfinaler. Det vinnande laget går vidare till riksfinalen och de lag som når prispallen får ett rejält tillskott i klasskassan.

Den stora behållningen är att få träffa framtidens samhällsbyggare, dagens ungdomar, och höra fascinerande visioner om den perfekta staden. Ungdomarna är rysligt pålästa och har fördjupat sig i den senaste utvecklingen på energiområdet, när det gäller transporter eller årets tema avfallshantering.

- Ungefär en tiondel av Sveriges yrkesverksamma arbetar med samhällsbyggande av något slag. Många av de deltagande ungdomarna kommer därför att ha goda möjligheter att vara med och förverkliga sina drömmar säger Saga Hellberg på Svensk Teknik och Design, som är ansvarig för tävlingen.

Följande lag inom region nord deltar i regionfinalen i Umeå 11 mars och har där chans att gå vidare till riksfinalen i Stockholm 3 april:

Björksgata skola, Luleå
Finnbacksskolan, Lycksele
Frostviksskolan, Gäddede
Hagaskolan, Umeå
Teg Centralskola, Umeå
Västangård skola, Umeå
Örjansskolan, Skelleftehamn

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.