fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Fuktskador i nybyggda hus ökar

Publicerad: 16 december 2015, 13:34

Bild 1/2  Peter Wipp, vd på försäkringsbolaget Gar-Bo. Foto: Johan Marklund

Skadestatistik från försäkringsbolaget Gar-Bo visar att fuktskador i nybyggda hus ökar. Skadorna beror på otätheter i hus med tjock isolering i ytterväggar och vindsbjälklag.

Ämnen i artikeln:

fuktskadorfuktsäkerhetGar-Bokompetensenergieffektivisering

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


– Vi ser i vår skadestatistik en ökning av skador som uppkommer på grund av otätheter i nybyggda hus, säger Peter Wipp, vd på Gar-Bo.

Problemen uppstår när hus som projekterats som energisnåla hus med tjock isolering inte uppfyller kraven på lufttäthet. Fuktig luft kan då ta sig in i konstruktionen och orsaka problem.

- Vi har ett tiotal pågående ärenden just nu. Det är långt ifrån alla nybyggda hus som har probelm, men tillräckligt många för att vi ska bli oroade. Vi ser också att kostnaden för att åtgärda fuktproblemen blir väldigt hög, säger Peter Wipp.

För att komma till rätta med problemet initierar Gar-Bo ett projekt som ska öka medvetenheten i branschen. Steg ett är att identifiera vilka riskmoment som finns i byggprocessen – både vad gäller material, konstruktion och utförande. Till våren ska Gar-Bo presentera det första stegets resultat, samt förslag på lösningar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev