Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Globalt fokus på kompetensjakt

Publicerad: 26 augusti 2008, 13:44

Jakten efter kompetens och resurser och förmågan att hantera risker är två centrala framgångsfaktorer hos de globala byggbjässarna. Det visar KPMGs senaste rapport om de globala byggföretagen.


Multinationella revisionsnätverket KPMG har presenterat sin årliga enkätundersökning riktat mot de stora globala byggföretagen. I år har man satt fokus på fyra tunga branschtrender: rekrytering/resursjakt, riskhantering, eskalerande kostnader och ekologiskt hållbar utveckling.

– Principerna kring hållbar utveckling innebär en fantastisk möjlighet för nytänkande entreprenörer att utveckla en grön image, vilket skulle kunna ge dem en verklig konkurrensfördel. Här har företagen möjlighet att profilera sig som attraktiv arbetsgivare i branschen, säger George Pettersson, Head of Construction på KPMG i Sverige.

När det gäller grönt och hållbart byggande tror 70 procent av de tillfrågade byggföretagen att satsningar på det här området leder till ökade vinster och överväldigande 94 procent av byggcheferna anser att de gröna frågorna är ”viktiga” eller ”mycket viktiga”. Majoriteten, 78 procent, arbetar också utifrån formulerade miljöpolicies.

KPMG är dock en aning skeptisk i sina kommentarer: ”Trots de positiva signalerna i enkäten, så är sanningen att branschen hittills bara skrapat på ytan och antalet verkligt ”gröna” byggnader utgör endast en marginell andel av antalet färdigställda byggnader.”

Det stora problemområdet – och det gäller alla globala regioner – är annars resursbristen, framför allt när det gäller tillgången på mänsklig kompetens.

En majoritet (55 procent) av företagen ser resursbristen som ”akut kritisk”, samtidigt menar 84 procent att branschen som helhet gör för lite för att tackla problemen. Svårigheterna att få tag i rätt folk leder till hämmad tillväxt (49 procent), ökad risk i löpande projekt (21 procent) och ökande projektkostnader (19 procent).

När det gäller riskhantering menar företagen att de blivit bättre de senaste åren. En klar majoritet, 81 procent, anser att de klarar av att identifiera och bedöma risker på ett tillfredsställande sätt. Det största riskmomentet är eskalerande materialpriser. Här menar dock 70 procent att man utgått från rimliga prisbedömningar i budgetar och kalkyler under det senaste året. Känsligheten är störst när det gäller prisexplosioner på stålprodukter, underentreprenörer och löner.

Företagen använder också i ökad omfattning klausuler i sina entreprenadkontrakt som skyddar mot oförutsedda kostnadsökningar.
Över 90 procent av företagen har formella eller informella långsiktiga avtal med underentreprenörer och det huvudsakliga skälet är att försäkra sig om bemanning när man går in i nya projekt. Recepten för att klara prisexplosioner bygger på tidig upphandling, förhandsinköp av ”känsliga” material, långsiktiga strategiska leveransavtal och att passa riskerna vidare i byggprocesskedjan.


KOMPETENSBRIST SOM OROAR
1. Platschefer, projektedare: 74 procent
2. Inköpare: 34 procent
3. Arbetschefer: 34 procent
4. Ingenjörer: 30 procent
5. Kalkylatorer: 26 procent.


NEGATIVA EFFEKTER AV RESURSBRIST
1. Hämmad tillväxt: 49 procent
2. Ökad risk på löpande projekt: 21 procent
3. Ökade projektkostnader: 19 procent
4. Tvingas att nischa hårdare: 2 procent.


TYNGSTA SKÄLEN TILL SPRUCKNA KALKYLER
1. Eskalerande materialpriser: 60 procent.
2. Undermålig projektkalkyl: 55 procent.
3. Kontraktstvister: 40 procent.
4. Förseningar: 36 procent
5. Ritfel: 32 procent.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.