Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Gratis Bygga-bo-utbildning för byggföretag i hela landet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV PER HINDERSSON

Nu är det fritt fram för alla byggföretag i landet att boka in personal för gratis utbildning i två dagar. Bygga-bo-utbildningen är ett led i regeringens satsning på kompetensutveckling i bygg- och fastighetsbranschen. Utbildningen sker i två steg där IVL och SP utbildar bygga-bo-utbildare under två dagar. Tanken är sedan att dessa bygga-bo-utbildare tar med sig kunskapen och sprider dem på sina egna företag. Första gruppen som ska utbildas är byggnadsarbetare och installatörer. Utbildningen av dessa handledare och studiematerialet (utbildningspärm, CD och 20 stycken kompendium att ta med hem till företagsutbildningen) är gratis.

Den första kullen utbildades i Stockholm förra veckan och följande datum och orter är spikade så här långt: Stockholm 14-15 december, Malmö 15-16 november, Göteborg 8-9 november och Umeå 6-7 december. Anmälan görs på hemsidan www.byggabodialogen.se.

-Vi har testat programmet med pilotutbildningar och utfallet har varit mycket positivt. Bland annat har LB Hus beslutat utbilda all sin fabrikspersonal och även underentreprenörer. Nästa år räknar vi med att ha hunnit utbilda ett hundratal vidareutbildare som sedan kan ta vid handgripligt ute på sina egna företag, säger Yogesh Kumar som är chef för Boverkets sekretariat för Bygga-bo-dialogen.

Bygga-bo-dialogen består av 37 aktörer - bland annat JM, Skanska och NCC - som alla skrivit på en frivillig gemensam överenskommelse. I överenskommelsen förbinder sig aktörerna att arbeta för att uppnå ett antal definierade mål utifrån visionen om en "hållbar bygg- och fastighetssektor".

En av lärarna på bygga-bo-utbildningen är Ingemar Samuelson, Sveriges Provnings- och forskningsinstitut.

-Vi utgår från ett 30-tal konkreta exempel som inte sällan är omgärdade av fördomar och myter. En sådan myt är att vi bygger för tätt. Det är helt fel, men tyvärr är det en myt som verkar ha satt sig hos byggnadsarbetare. Jag hävdar att det inte går att bygga för tätt. Husen ska andas med hjälp av ventilation. Otäta konstruktioner ökar bara risken för fuktskador, säger Ingemar Samuelson.

-På utbildningen går vi sedan igenom hur man bygger tätt med olika konstruktionsmaterial och diskuterar från fall till fall. Till exempel vikten av att minimera antalet skarvar. Poängen är att fundera över hur man brukar göra och vad man kan göra bättre, säger Ingemar Samuelson.
Ingvar Persson från LB Hus, en av bygga-bo-aktörerna, har gått pilotutbildningen och är i full gång med utbildningen, både av sin egen personal på 350 personer och av underentreprenörer (el, vvs, kakel/klinker, måleri).
-Reaktionerna ute på fältet har varit väldigt positiva. Jag åker ut till arbetsplatserna och kör någon timme i bodarna. Sedan varvar vi teori med praktik. Det är ingen poäng att jag står och mässar en hel förmiddag. Det ska vara en dialog och det vi pratar om ska gärna gå att tillämpa direkt på bygget samma dag, säger Ingvar Persson.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.