Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Håll Nollan får norsk motsvarighet

Publicerad: 23 augusti 2019, 08:34

Lene Jønsson är ansvarig projektledare för SfS BA i Norge.

Norges största byggare startar gemensam säkerhetsutbildning.

Ämnen i artikeln:

Samarbeid for sikkerhet i bygg og anleggHåll Nollankompetens


SfS BA, eller Samarbeid for sikkerhet i bygg og anlegg, som är det fullständiga namnet, är så pass nystartat att dess ledare Lene Jønsson anställdes i mars i år. Hon berättar att SfS BA delvis fått inspiration av svenska Håll Nollan.

– SfS BA är öppet för alla som vill vara med och arbetet ska huvudsakligen ske i projekt och arbetsgrupper som leds av folk från branschen. Resultaten ska vara öppna för alla, säger Lene Jønsson.

Hon fortsätter:

– Om vi ska bli bättre måste näringen samarbeta och då gäller det att hitta projekt och sätt att arbeta på som näringen själv efterlyser.

Hittills så har SfS BA enats om två huvudspår. Det ena är att starta en gemensam säkerhetsutbildning för alla stora entreprenörer.

– Kursen ska bland annat ge ökad kunskap om de största riskerna, bidra till att utveckla god attityd till sin egen och andras säkerhet samt förebygga fartblindhet.

Det andra huvudspåret är att en arbetsgrupp ska jobba med fallolyckor. Även elementmontage och säkra lyft är exempel på områden som SfS BA vill fokusera på i olika arbetsgrupper.

– Vi vill gärna prova nya grepp och har redan haft samtal med aktörer inom virtual reality och sensorteknologi. Målet är bland annat att identifiera åtgärder som med hjälp av ny teknologi kan förebygga och hindra fallolyckor, säger Lene Jønsson.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev