Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Här finns jobben - infra för 600 miljarder kronor

Publicerad: 24 oktober 2013, 12:26

Fram till 2025 ska 522 miljarder kronor användas för att bygga ut och rusta upp det svenska transportsystemet. Sveriges Byggindustrier välkomnar nya pengar till infrastrukturen men skriver i ett remissyttrande att det behövs ännu mer.


Den nationella planen för transportsystemet under åren 2014–2015 innehåller åtgärder för 522 miljarder kronor, plus 80 miljarder kronor genom banavgifter, medfinansiering och trängselskatt. Sammanlagt rör det sig alltså om drygt 600 miljarder kronor.

Så här fördelas de 522 miljarderna enligt riksdagens beslut:• 281 miljarder kronor till utveckling av transportsystemet.• 86 miljarder till drift, underhåll och reinvestering av statliga järnvägar.• 55 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga vägar, inklusive bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion av vägar samt statlig medfinansiering av enskilda vägar.

Förslaget till nationell plan presenterades den 14 juni och nu har remissinstanserna kommit med synpunkter. Meningen är att regeringen ska fatta beslut under våren 2014. Därefter ska Trafikverket se till att planen förverkligas.

Ett vanligt år köper Trafikverket varor och tjänster för omkring 40 miljarder kronor. De senaste åren har mottot varit ”Mer väg och järnväg för pengarna”. Tanken är att Trafikverket ska förbättra produktiviteten med 2–3 procent varje år.Ett medel för att nå det målet är en växande andel totalentreprenader. Under 2013 ska andelen vara 30 procent, 2014 ska den vara 40 procent och 2018 ska man ha nått slutmålet målet 50 procent.

Trafikverket anser att det viktigaste är att vårda den befintliga infrastrukturen och att använda den på ett mer effektivt sätt.

Listan över projekt i den nationella planen är lång. I artikeln i tidningen Byggindustrin 34/2013 har vi valt att återge de 50 projekt som har en beräknad totalkostnad på minst 1 miljard kronor.

Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid. 4-5 i Byggindustrin 34/2013 som är ute den 25 oktober. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

BJÖRN DICKSON bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.