Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Hela Europa vill vara med på Nordbygg

Publicerad: 4 april 2018, 04:00

Estländska Matek bygger modulhus i trä och är en av utställarna på Nordbygg. Foto: Matek

Intresset från utländska företag och aktörer som vill ställa ut på Nordbygg ökar. I år kommer över tjugo procent av utställarna från andra länder. Varför söker de sig till Sverige? Byggindustrin har pratat med några av dem som kommer för att sälja allt från modulhus till nytänkande urinoarer.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2019kompetens

– Det är definitivt den största mässan i Skandinavien, och ett måste om du vill vara med på den Skandinaviska byggmarknaden, säger Sven Mats på Estländska Matek.

Matek bygger modulhus och har jobbat i Sverige i nära 20 år, men har nu utvecklat företaget och produkterna och vill bli mer synliga på den svenska marknaden. I år är de med på Nordbygg för andra gången.

– Eftersom den svenska marknaden är stark och kräver mycket kommer det vara bra för oss att besöka mässan, säger Sven Mats, Managing Director.

Sven Mats, Managing Director på Matek.

Sveriges ökande intresse för träbyggande har också inspirerat Matek att ta mer plats i Sverige.

– Svenskar har byggt med trä i alla tider och nu är den svenska byggmarknaden öppen för nya lösningar i trä. Vi är övertygade om att traditionellt byggande kommer att ersättas med moduler i större skala i en nära framtid och där har vi bra lösningar att erbjuda, säger Sven Mats.

Brittiska företaget Heatmiser är ledande på kontroller till golvvärme och vänder sig till Sverige för att marknadsföra sin produkt som möjlig energieffektiviserare.

Peter Spiers, Sales and managing director på Heatmiser.

– Det är första gången vi är på Nordbygg och det här är den andra internationella mässan vi besöker. Sverige är ett intressant land för oss eftersom det inte finns någon språkbarriär och eftersom Sverige är världsledande på att investera i forskning och utveckling, säger Peter Spiers, Sales and managing director på Heatmiser.

LÄS MER: "Vi har satsat internationellt

Fransk-Kanadensiska företaget Distech som har europeiskt huvudkontor i Frankrike och globalt huvudkontor i Kanada är också på Nordbygg för första gången. De ska marknadsföra produkter som används till att styra och reglera olika funktioner i en fastighet, så som, ventilation, värme, belysning. På plats finns företagets nyanställde Sverigekontakt Jasmin Veladzic.

– Sverige visar ett stort intresse för smarta hus och smarta städer och är en stabil och stark ekonomi. På Distech Controls tror vi att vi har lösningar som passar många fastighetsägare, säger Jasmin Veladzic, Business Development Manager Sweden.

Sverige har stått på listan över de länder Distech Controls vill ställa ut på i fler år, och när företaget rekryterade Jasmin Veladzic var det dags att göra slag i saken.

– Vi ser verkligen fram emot att visa Sverige och andra nordiska länder vad vi kan erbjuda, säger Jasmin Veladzic.

Tommy Virkki, Novosan.

Tommy Virkki jobbar på Finska Novosan som säljer vattenfria urinoarer. Företaget har tidigare varit på Nordbygg som besökare men är nu med för första gången som utställare. Novosan startades i Finland 2009 och deras mål är att få stopp på användandet av dricksvatten i allmänna urinoarer. Deras produkt Urimat sparar i genomsnitt 100 000 liter dricksvatten om året.

– Eftersom några av våra kunder är Viking Line och Tallink Silja som naturligt knyter ihop oss med Sverige är det en bra möjlighet för oss att starta vår internationalisering här, säger Tommy Virkki, Director of Business Developement.

Utländsk medverkan på Nordbygg

Dessa handelskammare har montrar på mässan:

■ Estland.
■ Lettland.
■ Bayern (Region i Tyskland).
■ Österrike.
■ Tjeckien.

Andra exempel på utländska företag på mässan:

Frankrike: Eurovent Certita Certification – testar och certifierar luftkonditionering och air-conditioning.
Italien: Generalfilter – luftfilter.
Norge: Trox Auranor – produkter för ventilationssystem.
Spanien: Lavoro – spansk tillverkare av arbetsskor som deltar på mässor över hela världen.  
Tyskland: Spax – säljer infästningar.
Tyskland: KLH - korslimmat trä.
Polen: Venska – polska fönster.
Estland: Estlands trähusförbund – estländskt trähusbyggande.
Estland: Malmerek – inglasning av balkonger och terrasser.
Danmark: BPI – skumlösningar för industri & teknik och möbler & desing.
Finland: Aurubis - levererar koppar och mässingsprodukter och återvinner koppar.
Finland: Pipemodul - nytänkande ytinstallerade rörlösningar för stamrenovering.
Tjeckien: CIDEM Hranice – den största tillverkaren av cementbundna spånskivor i Europa.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev