måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Helpman satsar på utbildning

Publicerad: 13 mars 2015, 06:22

Michaela Pehrstöm, personalansvarig, Robert Lekenhed, konsultchef och Pelle Eriksson, delägare och säljchef i Helpman.

Foto: Staffan Åkerlund

Helpman satsar på att utbilda sina anställda i säkerhetsarbete och arbetsmiljö. Tanken är att byggföretag ska kunna sätta in inhyrd personal direkt i produktionen utan att behöva specialutbilda på plats.

Ämnen i artikeln:

kompetenssäkerhetbemanning

– Det här spar mycket tid och resurser åt våra företagskunder, säger Pelle Eriksson, delägare och säljchef för Helpman.

– Tidigare har våra anställda först fått gå på utbildningar inom säkerhet i våra kundföretag eller så har kundföretaget haft anställda med rätt kompetens som kunnat gå bredvid vår personal tills de blivit godkända. Nu är vår uthyrda personal behörig för sina arbetsuppgifter redan när de kommer.

Det är Robert Lekenhed, konsultchef, som håller i de olika säkerhets- och arbetsmiljöutbildningarna på Helpman. Utbildningarna i exempelvis säkra lyft, heta arbeten, ställningsbyggande, hjärt- och lungräddning och sax och bom inkluderar en halv till två dagars teoretiska studier, praktiska övningsmoment och prov för godkännande och bevis på behörighet.

– Vi håller oss à jour med utvecklingen av ID06 och hoppas mycket på systemets kompetensdatabas där utbildningar och behörigheter finns inlagda på kortet, säger Pelle Eriksson.

Han hoppas på att det i en snar framtid blir möjligt för Helpmans medarbetare att bära sina egna ID06-kort som följer bärarens personnummer och kunna ansluta dessa till de aktuella arbetsplatserna. Dagens ID06-kort är registrerade på företagens organisationsnummer.

– Det skulle underlätta mycket. Mina anställda skulle klara sig med ett enda kort i stället för ett kort för varje behörighet, säger Pelle Eriksson.

Helpman är inne i ett expansivt skede och erbjuder bostäder åt sina anställda som kommer till Stockholm från andra delar av landet. I Sollentuna har de tillgång till hundra lägenheter i bostadshotellet Part Time Home i samma fastighet där Helpman nu har sitt kontor. Det är fullt utrustade en och en halvrummare med kök, badrum och sovrum till rimliga kostnader i bostadskrisens Stockholm.

Fem minuter från hotellet finns goda kommunikationer med SL-tåg och bussförbindelser över hela regionen. I Slagsta söder om Stockholm har Helpman tillgång till 200 rum hos Part Time Home. Det finns ägarmässiga kopplingar mellan Helpman och Part Time Home.

– Den tiden är över när folk måste komma med egna husvagnar för att klara boendet, säger Pelle Eriksson.

Nyligen presenterade NCC sina planer på att starta ett eget bemanningsbolag. Helpman välkomnar initiativet.

– Det är bra att NCC som en av de största aktörerna nu går in på bemanningssidan. Därmed stryker man under att bemanning är en viktig och nödvändig del av branschen. Det här blir ett lyft för oss alla, säger Robert Lekenhed.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev