Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Industridesigner och fransk filmskapare hedersdoktorer på Göteborgs universitet

Publicerad: 13 oktober 2008, 08:51

Filmskaparen Agnes Varda och Apples Senior Vice President of Industrial design, Jonathan Ive, har utsetts till 2008 års hedersdoktorer vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet. Beslutet är taget av Konstnärliga fakultetsnämnden tillsammans med Filmhögskolan och HDK – Högskolan för Design och Konsthantverk.


Filmskaparen Agnes Varda (f 1928) är den franska nya vågens urmoder och varit tongivande inom rörelsen. Fem år innan den nya franska vågen fick fäste stod Agnes Vardas berättarteknik, att filma amatörer i utomhusmiljöer, i stark kontrast mot traditionen att filma i studio. Hennes första film ”La Pointe Courte” från 1954 har kallats den första filmen i den franska nya vågens anda som kom att påverka inte bara fransk film utan också amerikansk. Agnes Vardas sociala engagemang och politiska övertygelse såväl i hennes dokumentärfilmer som i hennes spelfilmer har påverkat flera generationers filmskapare genom filmer som ”Cleo från 5-7”, ”Vagabond” och ”Efterskörd”.

Agnès Varda har prisbelönats under åren med över 20 internationella priser, bland annat på festivalerna i Berlin, Chicago och Venedig. Hennes senaste film, den självbiografiska långfilmen ”Les Plages d´Agnès” som presenterades vid festivalen i Venedig 2008, berättar om hennes arbetsliv, resor och hennes kärlek till både Jacques Demy och till filmkonsten. De senaste åren har hon också etablerat en annan kontakt med sin publik genom att göra installationer på museer.

- Agnès Varda är sinnebilden för en personlig, egensinnig och oberoende filmskapare med brinnande engagemang för verkligheten, människan och livet. Hennes verksamhet och förhållningssätt är en stor inspirationskälla för framväxten och utvecklingen av Filmhögskolan, säger Gunilla Burstedt, högskolerektor på Filmhögskolan.

London-födde designern Jonathan Ive (f 1967), är senior vice president of Industrial Design på Apple och rapporterar direkt till företagets vd. Sedan 1996 har han varit ansvarig för att leda ett designteam allmänt omtalat som ett av världens främsta. Apples produkter har vunnit erkännande genom flera designpriser och har blivit berömda designikoner som ställs ut på permanentutställningar världen över, däribland MOMA i New York och Centre Pompidou i Paris.

År 2003 utsågs Ive till Designer of the Year av Design Musem i London och tilldelades titeln Royal Designer for Industry av The Royal Society of Arts. Jonathan Ive är ansvarig för en serie produkter där iMac, iPod, iPhone och världens första dator i titan, Powerbook G4 ingår.

”Jonathan Ive är en stor inspirationskälla för såväl yrkesverksamma som blivande designers, säger Eva Engstrand, högskolerektor på HDK. Jonathans sätt att arbeta med design stämmer väl överrens med hur HDK utformat sina designutbildningar. ”

Agnès Varda kommer till Göteborg för att delta på installationen för hedersdoktorer, som äger rum 24 oktober. I år utnämner Göteborgs universitet 15 hedersdoktorer.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.