Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Ingen akut brist på kontrollansvariga

Publicerad: 15 juni 2012, 09:22

Boverket är något mer optimistiskt när det gäller att få fart på utbildningen och certifieringen av kontrollansvariga från årsskiftet. Alternativet är en förmodad kalabalik – en kontrollansvarig är ett krav för att över huvud taget få bygglov.


Boverket har slagit larm vid flera tillfällen: Det går för långsamt med utbildningen och certifieringen av kontrollansvariga enligt plan- och bygglagen, PBL – trots att det från årsskiftet blir ett oavvisligt myndighetskrav.

Det har talats om en ”tickande bomb” och om ”en risk för att Sverige drabbas av totalt byggstopp”.

Nu är tongångarna något ljusare. Detta trots att knappt 1 200 certifierade kontrollansvariga är registrerade på Boverkets hemsida. Boverket har tidigare sagt att det kommer att behövas 6 000–8 000 utbildade och certifierade kontrollansvariga på den svenska marknaden.

– Vi börjar trots allt märka av en viss ökning i certifieringstakten, säger Anna Hedbäck Paulsson, jurist på Boverket.

– Vi får indikationer både från utbildningsföretagen och från de tre certifieringsorganen om att det har börjat röra på sig. Vi kanske inte når upp till 6 000 kontrollansvariga nästa år. Runt 4 000 verkar vara en mer realistisk siffra och det får väl sägas vara acceptabelt, åtminstone initialt, säger Anna Hedbäck Paulsson.

Nya PBL, som började gälla den 2 maj 2011, innebär bland annat att de tidigare kvalitetsansvariga ersätts av kontrollansvariga. Deadline för kravet på att det ska finnas kontrollansvariga förlängdes till årsskiftet. Från den 1 januari 2013 kommer bygglov endast att beviljas när en certifierad kontrollansvarig anges i samband med ansökan.

En kontrollansvarig har utökade arbetsuppgifter jämfört med en kvalitetsansvarig och måste ha en oberoende ställning gentemot byggaren. Byggherren behöver anlita en kontrollansvarig i de allra flesta fall när man gör en bygg-, rivnings- eller markåtgärd.

Det finns i dag tre godkända certifieringsorgan: Det Norske Veritas (DNV), SP Sitac och Swedcert. Den som vill bli certifierad som kontrollansvarig ska vända sig till ett ackrediterat certifieringsorgan.

SP Sitac är det i särklass största enskilda certifieringsorganet. Av de certifierade kontrollansvariga på Boverkets lista i dag har SP Sitac certifierat ungefär 75 procent.

– Nu börjar det rulla på rätt bra, säger Ulf Pettersson på Sitac.

– Men det är en bra bit kvar till de 8 000 kontrollansvariga som Boverket talade om för något år sedan. På Sitac har vi hittills certifierat 1 300 kontrollansvariga, ungefär 2 700 har tenterat och är nästan klara. Dessutom har vi 900 med den gamla certifieringen för kvalitetsansvariga som behöver konvertera till kontrollansvariga. Bara inom Sitac borde vi ligga runt 3 000 certifikat nästa år, vilket får sägas vara rätt skapligt, säger Ulf Pettersson.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.