torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Intresset för träbyggnad ökar i Tyskland

Publicerad: 6 november 2015, 12:47

Ninni Löwgren, avdelningschef, Tysk-Svenska Handelskammaren.

Foto: Johanna Åfreds

Tyska och svenska företagare möttes under förra veckan för att lära mer om energi, miljö och träbyggnad. "Intresset för att bygga i trä växer ständigt i Tyskland", sade Konstantin zu Dohna från det tyska träbranschförbundet Holzbau.

Ämnen i artikeln:

träbyggandeTysklandkompetens


När Tysk-Svenska Handelskammaren ordnade en träff på temat träbyggnation och energieffektivisering möttes branschfolk från de båda länderna. En grupp tyska företagare hade rest till Sverige för att lära sig mer, och sondera möjligheterna att slå sig in på den svenska marknaden. Konstantin zu Dohna från det tyska träbranschförbundet Holzbau i Baden Würtemberg, den delstat i Tyskland som bygger mest i trä, berättade om utvecklingen av antalet företag verksamma inom träbyggnadsbranschen i Tyskland. De senaste 25 åren har antalet företag ökat från cirka 8 000 till 11 400 stycken verksamma i dag. 29 procent av tyskarna bor enligt honom i hus byggda av trä.

– Särskilt i Sydtyskland finns ett stort intresse och lång tradition av att bygga i trä, sade han.

Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli, berättade bland annat att trä står för tio procent av den svenska marknaden för nyproduktion och att ett tjugotal svenska kommuner fattat beslut om att bygga mer i trä. På frågan om vad som behövs för att byggandet i trä ska få en mer självklar plats i Sverige svarade hon:

– Det är krävs en mer storskalig produktion för att få upp volymerna.

Vad kan Sverige och Tyskland lära av varandra inom träbyggnation?

Franz-Josef Weiss, Holzbau Weiss, Tyskland:

[[{"fid":"4270","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

– Jag kommer från ett företag med femton anställda. Vi bygger trävillor i ett färdigsystem med kort byggtid. Nu ser vi oss om i Sverige för att se om vi skulle kunna hitta någon partner och ett sätt att börja sälja här.

Ronnie Kilman, vd, Vivere Fastigheter, Sverige:

[[{"fid":"4269","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

– Jag är ute efter att hitta en leverantör av emissionsfria massivträhus som vill bygga här. I Sverige går det inte riktigt att hitta, här är det limträ som gäller. Vivere Fastigheter vill som byggherre satsa på att bygga bostäder, kontor, skolor med mera. Vi vill skapa en marknad, medvetenhet och en ny standard inom byggnation där vi tar vår utgångspunkt i hälsovänliga byggnader. Vi har redan byggt i hampabetong men det blir betydligt dyrare än trä. Vi har mycket att lära från Tysklands fokus på hälsovänliga inomhusmiljöer.

Ninni Löwgren, avdelningschef, Tysk-Svenska Handelskammaren:

[[{"fid":"4268","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

– I Tyskland finns ett större fokus på att det som byggs ska vara grönt inte bara vad gäller energi utan även sunda material. Där finns en större helhetssyn och man har ett vidare livscykeltänk. Privatpersoner ställer mycket högre krav på det de ska köpa och är mycket mer involverade i byggprocessen. Även de som köper lägenhet i flerfamiljshus är engagerade och ifrågasätter bland annat material. Det har att göra med att bostaden är mer en investering för livet där. Tyskar flyttar inte så mycket när de väl har köpt sin bostad. Amorteringskraven är hårda vilket gör att köparna räknar med att betala av lånen.

Sebastian Hauck, Hauck Planen und Bauen, Tyskland:

[[{"fid":"4271","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":"","field_tags[und]":"","field_fotobyline[und][0][value]":""},"type":"media","link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

– Jag kommer från ett ingenjörs- och arkitektkontor med tjugo anställda. Jag skulle vilja säga att intresset för att bygga i trä i Tyskland är enormt just nu. Jag har kommit till Sverige för att göra studiebesök och lära mig mer och är imponerad bland annat av vad Folkhem har byggt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev