Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Kompetensutveckling gynnar renovering

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Det är bra om byggprogrammet blir bredare hävdar Lars Tullstedt på Sveriges Byggindustrier (BI). Då skulle intresset för renovering bli större samtidigt som arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling skulle öka.


Ombyggnadsverksamheten står inte alls och stampar utan har ökat snabbt de senaste åren, enligt Sveriges Byggindustrier (BI). Trots detta har inte minst miljonprogrammets hus ett mycket stort underhållsbehov. I kombination med ökad nybyggnation och en stark konjunktur har byggsektorn så gott som slagit i kapacitetstaket.

Det innebär större risker och är svårare att räkna hem ett ombyggnadsprojekt. Därför föredrar företagen att satsa mest på nyproduktion så länge konjunkturen håller i sig. Det menar Lars Tullstedt på BI. Ett sätt att öka intresset för renovering skulle enligt honom vara om ett bredare byggprogram infördes i gymnasieskolan 2010.

-  Om yrkesgränserna mellan träarbetare, betongarbetare och murare inte är lika tydliga inom gymnasieskolan och om det ges utrymme för kurser inom bland annat ombyggnad skulle det bli lättare att växla mellan till exempel nyproduktion och renoveringsjobb, säger Lars Tullstedt.

Företagen, anser BI, behöver bättre möjligheter att utveckla personalen för fler typer av arbetsuppgifter. Om gymnasieskolan breddas kommer branschens ansvar för att ge de anställda mer specialiserade kunskaper öka.

- Det är viktigt att anställda får utvecklas med nya arbetsuppgifter och att arbetsgivaren lägger in det i kompetensutvecklingsplanerna. Byggbranschen har fortfarande lite kompetensutveckling för yrkesarbetare. Objektsanställningarna från 1980-talet spökar nog fortfarande. Då hoppade personalen från projekt till projekt och hade inte samma arbetsgivare. Yrkesgränserna bidrar till att hindra en utveckling.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.