Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Konstverket Öppna/Sluta på LTH stimulerar fantasin

Publicerad: 21 oktober 2008, 11:06

Häromveckan invigdes Charlotte Walentins konstnärliga gestaltning Öppna/Sluta på Studiecentrum vid Lunds Tekniska Högskola, LTH. Charlotte Walentin, (född 1965) har till Studiecentrum på Lunds Tekniska Högskola gjort den konstnärliga helhetsgestaltningen Öppna/Sluta.


På två motstående väggar i entrén har Charlotte Walentin format ord ur de första, respektive sista meningarna över hundra olika romaner. Dessa meningar är handskrivna av konstnären och har sedan överförts på Formica-laminat som på ett distinktfullt och spännande sätt bildar grafiska textmönster i studentbiblioteket.

Så till exempel finns det på de omgivande väggarna färgfält ibland annat rött, gult och blått av målad bokbinderiväv.

På det nedre planet har Charlotte Walentin arbetat med aluminiumlister, som bildar en tecknad återspegling av taket ovanför, som om man ”fällt ner” ett stycke av innertaket. Konstskribenten Dan Jönssons skriver i en text om konstgestaltningen att: ”De grova spånen i institutionstakets brandskyddade isolermaterial förvandlas i Charlotte Walentins omsorgsfulla teckning till en karta, ett nät av okända förbindelser. Det liknar faktiskt till förväxling något planerat.”

Annika Svenbro, projektledare Statens Konstråd säger till Byggindustrin att konstverket är integrerat på ett fantastiskt sätt i arkitekt Klas Anshelms byggnad. Den är samtidigt strikt och lite mystisk. Charlotte Walentin har också döljt fula akustikplattor bakom den spända väven i taket.

Charlotte Walentin gick ut konsthögskolan i Malmö 1999.

Beställare: Statens Konstråd
Byggherre: Akademiska Hus
Konstnär: Charlotte Walentin
Fotograf: Max Plunger
Färdigställt: Våren 2008
Material: Teckning överförd på Formica-laminat bemålad bokbinderiväv, aluminiumlister
Placering: Lunds Tekniska högskola, Studiecentrum
Arkitekt: Peter Torudd Arkitekter genom Peter Torudd, ursprunglig arkitekt Klas Anshelm
Projektledare: Annika Svenbro/Statens Konstråd

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.