Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Kvinnliga studenter fixar eget mentorsprogram

Publicerad: 3 mars 2014, 08:04

En grupp kvinnliga byggnadsingenjörsstudenter i Uppsala tog saken i egna händer. De startade både ett kvinnligt nätverk och hittade sina egna mentorer i branschen.

Ämnen i artikeln:

kompetens

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Michaela Österlund, Malin Roslund och Sarah Jonsson Norling heter tre av studenterna som för tillfället utbildar sig till byggnadsingenjörer vid Uppsala universitet. Under våren 2013 var de med och bildade det kvinnliga studentnätverket Bida (Byggingenjörers damförening).

– Vi är ungefär 25 procent kvinnor på utbildingen men i branschen över lag är vi få. Om man inte är framåt som tjej är det nog lätt att man inte får sin plats eller de arbetsuppgifter man vill ha, säger de.

Till att börja med ordnade nätverket fester och studiebesök. Under hösten 2013 växte idén om att starta ett mentorsprogram fram. Där fick de hjälp av karriärutvecklare från universitetet. För någon vecka sedan var det dags för en första träff för 22 studenter och 9 mentorer. Samtliga mentorer är kvinnor som är utbildade högskoleingenjörer i byggteknik och jobbar på företag i Uppsala.

– Några av mentorerna är före detta elever här i Uppsala som gick ut för sex-sju år sedan. Resten hittade vi genom att ringa runt till företag. Det var faktiskt mycket lättare än vi hade trott att hitta mentorer, de blev smickrade och ville ställa upp, förklarar Michaela Österlund, Malin Roslund och Sarah Jonsson Norling.

Mentorsprogrammet kommer att pågå till mitten av maj. Det blir cirka tre träffar med mentorn, både individuellt och i grupp.

– Nu hoppas vi att fler högskolor i landet ska starta kvinnliga nätverk, säger studenterna.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev