Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Lärlingar hett eftertraktade på tyska byggen

Publicerad: 16 januari 2014, 16:59

Många svenska företag vill inte ta emot lärlingar. Ersättningen är för låg och handledningen tar för mycket tid, är några av argumenten. I Tyskland däremot slåss företagen om lärlingarna, trots att de måste bekosta lärlingslön, lärare och utbildningslokaler.


– Att ha lärlingar ses som en viktig del i ett långsiktigt företagande, säger Jens-Uwe Strehle, chef för utbildningssamordnaren BFW Bau Sachsen.

När tidningen Byggindustrin kommer på besök jobbas det för fullt i de olika utbildningshallarna på yrkesskolan strax utanför Leipzig i östra Tyskland. Unga män tränar på olika moment som har med deras lärlingsutbildning att göra. I en av hallarna spikar de blivande träarbetarna form. Strax bredvid håller murarlärlingarna till och vägg i vägg med dem återfinns rörläggarna i en hall fylld av grus och sand. Här försöker Max Lippold foga samman två rör och får viss hjälp av sina kamrater.

– Det är kul att vara här på yrkesskolan ibland och träffa lite jämnåriga. Men det bästa är att vara ute hos mitt lärlingsföretag. Där är allt på riktigt. Jag gillar att jobba fysiskt, jag är en praktiker, säger han.

Max Lippold är 20 år, går andra året och tillhör de äldre i gänget. De flesta är mellan 16 och 19 år gamla. Anledningen till att han kom igång sent är att han började på en annan lärlingsutbildning först för att bli VVS-installatör.

– Där trivdes jag inte alls och hoppade av. Det företaget var bara intresserat av att jag skulle jobba, inte av att lära ut, berättar han.Vill du läsa hela artikeln? Du hittar den på sid.16-18 i Byggindustrin 1/2014 som är ute den 17 januari. Om du är prenumerant kan du logga in under fliken ”För prenumeranter” här ovanför och läsa en pdf-version av tidningen.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.