Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Lärlingsboken i nytt format

Publicerad: 1 november 2012, 09:09

Vid årsskiftet försvinner den gamla klassiska lärlingsboken i pappersformat. I stället kommer e-boken. Det är Byggnadsindustrins yrkesnämnd, Byn, som beslutat att införa en lärlingsbok där timmar och utförda arbetsmoment noteras digitalt.


Den elektroniska lärlingsboken infördes redan förra året. Samtidigt fanns pappersboken kvar. Men vid årsskiftet måste alla lärlingar ha en elektronisk lärlingsbok, som Byn döpt till e-boken.

En lärling, vare sig han eller hon går den traditionella utbildningsvägen eller via gymnasiet, måste ha en lärlingsbok. Den fylls i under utbildningstiden vilket krävs för att få yrkesbevis. Lärlings­boken i papper hade sina fördelar. Men nackdelarna var större: den försvann, uppdaterades inte, glömdes bort när lärlingen bytte arbetsplats eller lades i ett kassaskåp och togs fram först när yrkesbeviset skulle utfärdas. Med e-boken blir det betydligt lättare. Via datorn för lärlingen in de timmar han eller hon har arbetat och med vilken typ av arbetsmoment. Därefter attesterar handledaren uppgifterna.

En annan fördel är att lärlingen blir mer involverad i sin utbildning, ser vilka arbetsmoment som väntar och vad som krävs. Detta var inte möjligt tidigare på ett så överskådligt sätt som nu. Dessutom kan inte e-boken försvinna på samma sätt som pappersboken, registrering sker enkelt när lärlingen byter företag och den är alltid tillgänglig.

– Utbildningen blir mer kvalitetssäkrad än tidigare. Lärlingen, handledaren och företaget ser vad som återstår av utbildningen och vad som hittills har gjorts, säger Lars Tullstedt, Sveriges byggindustrier.

Dennis Bengtsson är blivande träarbetare. I dag är han lärling hos Byggmästargruppen och har varit det ett år. Han alternerar mellan fyra byggarbetsplatser för att få en så allsidig utbildning som möjligt. Ena veckan är det golvläggning i Sollentuna Centrum, andra veckan montering av gipsväggar i Västberga. Andra uppgifter är exempelvis tak- och stomarbeten.

– Det går väldigt smidigt att rapportera mina timmar och vad jag gjort, säger han. Jag för in uppgifterna regelbundet i e-boken oftast i samband med lönerapporteringen till företaget, säger han.

År 2011 utfärdades cirka 5 000 nya lärlingsböcker, vilket betyder lika många lärlingsanställda. Det är den högsta siffran på många år och kommer troligen att sjunka för 2012. Mest populärt är att utbilda sig till träarbetare, därefter kommer förare av anläggningsmaskiner.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.