Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Lärlingsutbildningen gör comeback

Publicerad: 1 April 2008, 08:54

I framtidens gymnasieskolablir skillnaderna mellan teoretiska och yrkesinriktade utbildningar större. Lars Tullstedt på BI välkomnar flera av utredare Anita Ferms förslag till en ny gymnasieskola.


Hon föreslår att det inrättas 19 nationella program i gymnasiet, varav 14 yrkesprogram som gör eleverna klara för att ta jobb i den bransch de utbildat sig inom. Yrkesutbildningarna kan antingen vara skolförlagd med minst 15 veckors arbetsplatsförlagd utbildning eller som lärlingsutbildning.

Enligt förslaget ökar skillnaderna mellan högskole- och yrkesförberedande program, men genom aktiva val ska eleverna på de yrkesförberedande inriktningarna kunna skaffa sig högskolebehörighet. Alla program ska leda fram till en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen.

De yrkesinriktningar som föreslås som kan vara av intresse för byggsektorn är framförallt bygg- och anläggningsteknik, el- och energiteknik, VVS-, klimat- och fastighetsteknik och industriell teknik.

Om förslaget går igenom det ska finnas åtta ämnen som läses på alla program; svenska, engelska, matematik, historia, religionskunskap, samhällskunskap, naturkunskap samt idrott och hälsa.

Lärlingsutbildningen ska vara en alternativ väg till yrkesexamen, men för att komma in gäller samma krav som på skolförlagd utbildning och även här ska man läsa de obligatoriska ämnena och genomföra en examensuppgift för att få sin yrkesexamen.

Lars Tullstedt, ansvarig för kompetens försörjning på Sveriges Byggindustrier (BI), är positiv till det mesta i förslaget.

–Spontant ser det bra ut, säger han.

Positivit är bland annat att arbetsplatsutbildning blir obligatoriskt på yrkesprogrammen, att det individuella programmet läggs ner, att examens mål införs och att  det ska inrättas nationella utbildningsråd där branscherna ska ha representanter.

–Det har vi efterlyst i flera år. På så sätt kommer samverkan att bli bättre i den nya gymnasieskolan, säger Lars Tullstedt.

Men Lars Tullstedt känner dock en viss oro inför att de elever som väljer yrkesprogrammen kommer att få det svårare att förbereda sig till högskolan. Det är ett steg tillbaka, menar han.

–Det blir svårare för elever på yrkesprogrammen att ta sig vidare till högskolestudier Det är både för- och nackdelar med det. Men det vi ser i dag är att vi har högt motiverade och studiemeriterade elever som börjar på byggprogrammet och de kommer att kunna lockas vidare till studier till byggnadsingenjör, civilingenjör och arkitekt. Det är väl där jag känner en viss oro i det här upplägget med en tydligare uppdelning i studieförberedande program och yrkesförberedande program, säger Lars Tullstedt.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.