Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Lärorik litteratur om bim

Publicerad: 13 januari 2012, 08:45

Det börjar finnas utbildningsmaterial och beskrivningar av hur bim, byggnadsinformationsmodellering, kan användas i byggprocessen. Trots att 2011 på flera sätt kan ses som ett genombrottsår för bim i byggsektorns medvetande finns fortfarande många oklarheter att reda ut.


Marko Granroths lärobok ”BIM – Byggnadsinformationsmodellering. En orientering i en modern arbetsmetod”, utgiven av KTH 2011, kan för många vara en god, översiktlig introduktion av ämnet.

En annan är den serie av bim-krönikor som Mårten Lindström och Rogier Jongeling skrev för tidningen Byggindustrin 2010-2011, som belyser en lång rad aspekter för företag på olika platser i byggprocessen som står i färd med att implementera bim. Samtliga krönikor kan varmt rekommenderas och finns på vår hemsida, www.byggindustrin.com.

En tredje källa är författaren till det amerikanska standardverket om bim, professor Chuck Eastman vid Georgia Institute of Technology i Atlanta. Via Eastmans hemsida http://dcom.arch.gatech.edu/chuck når man de flesta intressanta sajter i ämnet i USA, liksom till redovisningar av många genomlysningar av skilda projekt. Boken ”BIM Handbook – A Guide to Building Information Modeling for Owners, Managers, Designers, Engineers and Contractors” har kommit i sin andra upplaga. Eastman skrev den i samarbete med kollegorna Sacks, Teicholz och Liston.

Marko Granroths bim-bok är på dryga 60-talet sidor och kan inte ses som en svensk motsvarighet till Eastmans verk men fyller ändå ett tomrum på den svenska marknaden. För att få ett liknande perspektiv på bim i Sverige och hur processerna kan läggas upp för att skapa värden och med it-teknik eliminera slöseri, får man annars framför allt vända sig till ledande teknikkonsulter.
Bland annat har Tyréns skrivit ”Ett kompendium om BIM” där avsikten är att berätta för dagens teknologer på högskolor och universitet om Tyréns arbete hittills inom bim-implementeringen i sina projekt, vilka de olika arbetsverktygen är, vilka som behöver kundanpassas och skräddarsys för att uppfylla projektmålen och mycket annat.

För trots att en av de stora fördelarna med bim är att tekniken äntligen gör det möjligt att industrialisera byggprocessen på ett sätt som ingen vågade drömma om för tio år sedan, är verkligheten fortfarande den att inget bim-projekt liknar ett annat.

Autodesk som är en av pionjärerna inom bim och som har skapat klassiska bim-program som Revit, som används av både arkitekter och statiker, har sedan åtta år varit visionära i sitt budskap till byggsektorn och pekat på möjligheterna: ”Just build the model – it’s already complete and tested!”

Riktigt där är vi ännu inte. Många specialprogram inom bim speglar att de fyller olika behov. Program som Revit, Tekla, Magicad med många flera måste kunna samverka utan att det tappas viktig kommunikation.

Just nu pågår ett fullskaleprov i form av mångmiljardprojektet Nya Karolinska Solna. Att det skulle bli ett bim-projekt stod klart redan från början. Men hur kommer de valda tekniklösningarna att fungera ihop? Det kommer att visa sig snart. Lärorikt blir det.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News