Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Lyckat nystartsprojekt får starta på nytt

Publicerad: 15 juni 2017, 04:00

Blanca Sandoval och Hassan Jaamour är två av de 18 personerna som har gått programmet. Båda har nu fått jobb.

Foto: Anders Siljevall

Det är flera byggbolag som har startat utbildningssatsningar riktade mot utrikesfödda ingenjörer. NCC är i sluttampen med sitt projekt NCC Nystart, som har fallit väl ut och som ska få en fortsättning.


I en hörsal på NCC:s huvudkontor är det examensstämning. Det är sommaravslutning för deltagarna i arbetsmarknadsutbildningen NCC Nystart som NCC har anordnat tillsammans med Kunskapsskolan. Utbildningen fortsätter ett par veckor in i juli, men denna juniförmiddag har valts ut för diplomutdelning, tacktal till lärare och en snabbvisit från NCC:s koncernchef Peter Wågström.  Under 46 veckor har 18 utrikesfödda ingenjörer fått utbildning och praktik med målet att komma närmare den svenska arbetsmarknaden. Teoriblocken har varvats med tre praktikperioder på fem veckor vardera.

– Teoridelen har ägnats mycket åt ledarskap, kultur och normer, svensk politik och hi storia men även entreprenadjuridik och hur man är på en arbetsplats. Det har också varit inslag av studiebesök, till exempel i riksdagen och på några av våra pågående projekt, säger Matilda Lugnegård som sedan start har varit rekryteringsansvarig för utbildningen och idag även projektledare.

Efter en första utgallring av Arbetsförmedlingen valdes 18 personer ut bland 60 sökande i Stockholm och Göteborg. Det var viktigt för NCC att träffa de sökande personligen och öppna hus anordnades för att få personlig kontakt med deltagarna.

River barriärer

Matilda berättar att projektet har varit lyckat och att beslut är taget om en ny omgång efter att en utvärdering gjorts om vad som kan förbättras.

– Det här är otroligt värdefullt för oss på NCC. Vi eftersträvar mångfald och är intresserade av här personernas kompetens. Vi tror att vi genom den här utbildningen kan hjälpa dem att riva språkbarriärer och ge dem verktyg att lättare förstå arbetslivet fungerar i Sverige, säger Matilda Lugnegård.

Blanca Sandoval och Hassan Jaamour är två av de 18 personerna som har gått programmet. Båda pratar varmt om erfarenheten, som i båda fallen har lett till jobb på NCC.

– Utbildningen har stärkt mig på flera olika sett. Jag känner mig tryggare och mer självständig i språket. När jag sökte till programmet kunde jag inte prata så här fritt på svenska som jag gör nu, säger Blanca Sandoval som kommer att jobba med miljö, kvalitet och arbetsmiljö på NCC.

Hassan Jamoor, som har en ekonomisk bakgrund från hemlandet Syrien men som utbildat sig till mätningstekniker hos Yrkesakademin i Göteborg, berättar att Nystart-programmet har hjälpt honom att utvecklas i sitt nya yrke.

– Jag har lärt mig massor – nya facktermer inom byggbranschen, svensk kultur och normer och mycket annat som är viktigt att kunna för att få jobb, berättar han.

Relaterade artiklar

Goda jobbutsikter i Byggsverige

72 procent av utrikesfödda fick jobb efter utbildningssatsning

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.