Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Massutbildning i passivbygg

Publicerad: 9 mars 2012, 10:50

Samtliga anställda som jobbar med husbyggande ska utbildas de kommande åren, berättar NCC och Skanska.


Byggbranschen ligger i startgroparna för en omfattande utbildningsinsats. Om mindre än sju år ska majoriteten av dem som jobbar med husbyggande ha kunskaper om hur man bygger passivhus eller andra mycket energisnåla hus.

– De kommande åren ska i stort sett all personal som jobbar med husbyggnad utbildas. Hittills har några hundra personer gått vår interna utbildning i lågenergibyggande, säger Svante Wijk, energisamordnare på NCC construction.

– Det finns ett stort utbildningsbehov. Att bygga tätt och med få köldbryggor är en viktig del i energieffektivt byggande, säger Anneli Mälargård, utvecklingsledare på Skanska Sverige miljö.

Det är EU-direktivet Byggnaders energiprestanda som driver på utvecklingen. Senast år 2019 ska alla nybyggda hus inom offentlig sektor vara nära noll energi-byggnader. År 2021 gäller det all nyproduktion samt större renoveringar.

År 2010 höll organisationen Passivhuscentrum Västra Götaland och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut ett par kurser i passivhusbyggande på fem dagar vardera. Kurserna vände sig till yrkesarbetare, framför allt snickare och elektriker.

Men utbildningen fick kritik.

– Kurserna var för långa och låg för långt bort geografiskt. Det var för dyrt att skicka personalen till den här utbildningen, säger Svante Wijk.

Kurserna kortades ner till två dagar. Nu förnyas även innehållet och riktar sig till de personer som utbildar internt på byggbolagen. Då får företagen möjlighet att själva hålla utbildningar när det passar verksamheten och utan att yrkesarbetarna behöver resa iväg.

– Det viktiga för oss är att våra interna utbildningar kan tajmas till ett aktuellt passivhusbygge. Och att man kan anpassa utbildningsmaterialet till just det bygget, säger Svante Wijk.

Hittills uppger Skanska, NCC och Peab att de planerar att skicka folk till den nya utbildningen, som fått pengar från utvecklingsprogrammet Lågan.

– Planen är att utbilda 30 personer under år 2012 som ett pilotprojekt, främst i Västra götalandsregionen. Under 2013 vill vi skala upp utbildningen till nationell nivå, säger Anna Urombi, utbildningskoordinator på organisationen.

Passivhuscentrum gör bedömningen att om 20–30 utbildare går kursen i år skapar det runt 1 000 passivhuskunniga yrkesarbetare under år 2013.

– Målet är att nå majoriteten av branschen med den här kunskapen till år 2019, säger Anna Urombi.

TEORI OCH PRAKTIK
En kurs i passivhusbyggande tas just nu fram av Passivhuscentrum Västra Götaland och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Kursen riktar sig främst till de stora byggbolagens interna utbildare men även representanter för mindre bolag är välkomna.

Första dagen är utbildningen teoretisk och berör ämnen som lufttäthet och systemtänkande. Dag två varvas praktik med workshops på ett pågående passivhusbygge. Kursdeltagarna får bland annat testa provtryckning, fuktmätning och termografering (värmekamera).

Dagarna avslutas med summering, diskussion samt tentamen, berättar Anna Urombi, utbildningskoordinator på Passivhuscentrum.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.