Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Missfärgade fasader under lupp

Publicerad: 22 mars 2016, 06:36

Bild 1/2  Ett forskningsprojekt ska kartlägga hur, hur mycket och vad som växer på typiska svenska hus.

Foto: SP

Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) delfinansierar cirka 100 projekt varje år. Ett projekt handlar om missfärgade fasader och syftar till att täppa igen kunskapsluckor i ämnet.


Orsakerna till att husfasader missfärgas är ett komplext problem där några kunskapsluckor behöver täppas igen för att ge en relevant helhetsbild av området. Rapporten ”Missfärgning av byggnaders fasader. En kunskapsöversikt”, fokuserade främst på faktainsamling av internationella studier och rapporter.

Men rapporten, som finansierades av SBUF och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och avslutades våren 2015, har även identifierat några parametrar som påverkar missfärgningen och ger exempel på forskningsresultat där dessa har studerats. Generellt kan dessa delas in i faktorer som är kopplade till byggnader, miljöfaktorer eller andra faktorer.

– Orsakerna bakom missfärgningen av fasader är ett eftersatt kunskapsområde, berättar SP:s projektledare Pernilla Johansson.

Många av de befintliga studierna fokuserar enbart på olika produkter och ger därför sällan en relevant helhetsbild av området.

– Varje produkt har nämligen sin specifika motståndskraft mot mögelangrepp. Att påväxt av missfärgade mikro-organismer är ett komplext fenomen har bekräftats av den vetenskapliga litteraturen och det går inte att lyfta ut en enskild specifik orsak.

Mikroorganismers tillväxt är en komplicerad process och de studiemodeller som använts för att lära sig mer inom området anses inte vara heltäckande. Därför kommer framtida studier av detta även innefatta analys av påväxt.

– Som en direkt uppföljning av det vi kom fram till pågår nu ett projekt där vi ska studera hur det ser ut i det svenska byggnadsbeståndet. Vi kommer att kartlägga hur, hur mycket och vad som växer på typiska svenska hus. Dessutom ska vi ta reda på fastighetsägares uppfattning om hur omfattande problemen är och hur de hanteras.

Anders Myrdal, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.