Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Murare får gesäll- och mästarbevis under mässan

Publicerad: 22 mars 2012, 08:52

Sveriges Murnings- och Putsentreprenörförening, SPEF, inför nu första gesäll- och mästarbevisen inom den egna yrkeskåren. De första åtta hantverkarna fick ta emot sina yrkesbevis på Nordbyggs stora scen.


Traditionen med gesäll- och mästerbevis som försvann för fyrtio år sedan har nu återupptagits. Tanken är att allmänt öka värdet av hantverkares yrkesskicklighet och erfarenhet.

– Det här är ett internationellt gångbart yrkesbevis, säger SPEF ordförande Gino Carinci. Vi hoppas att det ska spilla över på andra branscher.

Branchveteranen och tidigare ålderman i Murarmestarnas Embete Reinhold Gustafsson som överräckte yrkesbevisen tycker att det är ett viktigt steg i riktningen att premiera och lyfta fram värdet av utbildning, kunskaper, hantverksskicklighet och kompetens inom yrkeskåren.

– Vi är det äldsta skrået som fortsatt vårt hantverk sedan medeltiden, säger han. Varje tegelsten i husen i Stockholm har vi satt på plats. Vi kan utan tvekan säga att det är vi som byggt staden.

De som mottagit SPEF gesällbrev är Jonas Heikenberg Nacka, Pontus Olovsson Sundsvall, Sesay Emin Trelleborg. De som mottagit SPEF mästerbevis är Tomas Lööw från Skogs-Tibble, Kenneth Johansson från Dala husby, Christer Bäckstand från Norrköping, Kenneth Haerup från Göteborg och Dan Rosengren från Ystad.

KARIN RUTSTRÖM

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.