Kompetensförsörjning
NCC startar ett eget gymnasieprogram
Publicerad: 17 september 2014, 11:17
NCC startar ett teknikprogram för gymnasieingenjörer i Stockholm och Göteborg. Utbildningen är ett samarbete med byggföretaget och Kunskapsgymnasiet och är skräddarsydd för att få fram platschefer och arbetsledare till byggbranschen.
I torsdags invigdes NCC:s och Kunskapsgymnasiets nya teknikprogram för gymnasieingenjörer. Därmed blir NCC, liksom tidigare Peab och Skanska, en utbildningsaktör. Först ut är två klasser med sammantaget 30 elever i Stockholm och i Göteborg. Målet är att starta en utbildning i Malmö också.
– Vi bidrar med det vi är bra på och gör utbildningen till en verklighetsanpassad spetsutbildning för platschefer, säger Christian Rosenhamer, utbildningsansvarig på NCC Construction Sweden.
Skolan ska drivas på kommersiell grund. NCC bidrar med datorer, programvaror och har varit med och finansierat en projektledare.
NCC har en tydlig agenda för sitt engagemang. Stora pensionsavgångar bland platschefer står för dörren.
– Vi som bransch saknar en återväxt av platschefer. Det här är vårt sätt att säkra återväxten, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.
Sedan den fyraåriga tekniska gymnasieutbildningen tog bort för drygt 20 år sedan har företaget saknat teknikkunniga som vill arbeta på bygget. Nu är den utbildningen på väg tillbaka och NCC vill vara med att utforma den. Att ta aktiv del i utbildningen genom att erbjuda eleverna praktikplats, en mentor från NCC och möjlighet att arbeta med pågående projekt på företaget är ett sätt att få eleverna inriktade mot bygg.
– De som utbildas här kommer att ha en inblick i hur det fungerar på en byggarbetsplats och vilka olika roller som finns där, säger Svante Hagman.
Den utbildning som startade i torsdags är treårig, men NCC har ansökt om att få göra utbildningen fyraårig. Trots att det dröjer minst tre, kanske fyra år, innan den första kullen går ut tycker Svante Hagman att satsningen redan har burit frukt.
– Jag upplever ett stort engagemang för detta internt. Vi har också haft fler sökande än det finns plats för. Det är jätteroligt! säger Svante Hagman.
Har samhället eller utbildningsväsendet misslyckats med att få fram platschefer till byggindustrin?
– Nja, jag är för frihet, att man kan göra val. Kan vi i näringslivet bidra så tycker jag att det är bra, säger Svante Hagman.
NCC räknar med att man kommer att behöva rekrytera mellan 50–70 nya platschefer om året. Hur många av eleverna på teknikprogrammet som kommer att få jobb på företaget är för tidigt att säga.
Stora pensionsavgångar väntar
■ 2010 arbetade 73126 personer i Byggsektorn med arbeten som kräver kortare högskoleutbildning eller motsvarande.
■ Perioden 2010–2014 väntas 3,2 procent (2372 personer) gå i pension.
■ Perioden 2015–2019 väntas 2 procent (1 442 personer) gå i pension.
■ Perioden 2020–2024 väntas 2,1 procent (1 511 personer) gå i pension.
Källa: SCB, Sveriges Byggindustrier