lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

NCC startar polskt bemanningsföretag

Publicerad: 23 januari 2015, 12:52

Bild 1/2  Det nya bolaget NCC Montage ska förse NCC:s nordiska projekt med yrkesarbetare i samband med arbetstoppar. Foto: Sten Jansin

NCC startar ett eget bemanningsbolag för yrkesarbetare. Bolaget har sitt säte i Polen och ska i första hand rekrytera polska yrkesarbetare för att täcka arbetstoppar på NCC:s projekt i de nordiska länderna.

Ämnen i artikeln:

PolenyrkesarbetareNCCkompetensrekryteringbemanning

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


I dagsläget har NCC cirka 9 500 fast anställda yrkesarbetare i de nordiska länderna och 500–1000 bemanningsanställda från externa bolag. Nu ska NCC gradvis minska sitt beroende av de externa bemanningsbolagen och i stället ta hjälp av det nybildade bolaget NCC Montage.

– Till sommaren startar vi ett första pilotprojekt med personal från NCC Montage. Vi räknar med att vara igång i stor skala under hösten, säger Svante Hagman, affärsområdeschef för NCC Construction Sweden.

NCC:s bemanningsbolag har sitt säte i Polen och ska i första hand rekrytera polska yrkesarbetare.

– Vi har goda erfarenheter av yrkeskunnandet från Polen. Närheten till Skandinavien är också en fördel. Men vi kan även tänka oss att söka i andra länder som Tjeckien och Slovakien, säger Svante Hagman.

En fördel som NCC lyfter fram med att ha ett eget bemanningsföretag är att de får full insyn och kan känna sig trygga i att avtal och regler följs.

– Våra bemanningsanställda kommer att omfattas av de kollektivavtal som gäller i det land där projektet de jobbar vid ligger. Och självklart ska alla skatter och avgifter betalas i projektlandet. Att bolaget ha sitt säte i Polen handlar bara om att vi har vår rekryteringsbas där, säger Svante Hagman.

Han menar att ett eget bemanningsföretag gör NCC mer konkurrenskraftigt samtidigt som det minskar affärsrisken.

– Mig veterligen är vi det första byggföretaget i norden som gör så här. Jag tror att vi är lite av en föregångare. Vi ser många fördelar. Vi får kontroll över och insyn i vilka som jobbar på våra projekt och dessutom kan vi utbilda yrkesarbetarna så att de kan de regler och policys som vi följer på NCC, säger Svante Hagman.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev