måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

NCC utbildar utländska ingenjörer

Publicerad: 3 maj 2016, 09:32

Henrik Landelius, Sverigechef på NCC Building. Foto: NCC

NCC och Kunskapsskolan lanserar nu det skräddarsydda snabbutbildningsprogrammet ”NCC Nystart” för utrikesfödda ingenjörer.

Ämnen i artikeln:

NCCHenrik Landeliuskompetens

Med hjälp av Arbetsförmedlingen söker NCC efter personer som ska skolas in för att lättare få jobb i den svenska byggbranschen.

– Det är vår målsättning att utbildningen ska leda till en anställning hos oss, säger Henrik Landelius, Sverigechef på NCC Building.

NCC driver redan flera olika projekt som har med mångfaldsfrågor att göra, bland annat ett mentorskapsprogram för personer med utländsk bakgrund. Att ordna en utbildning för utlandsfödda ingenjörer har bred förankring hos NCCs olika avdelningschefer ute i landet som ser ett stort behov av breddad rekrytering och har varit delaktiga i att utforma utbildningen.

– Tyvärr har vi varit rätt dåliga på att få in utrikesfödda ingenjörer. Med en ökad migration har vi en potential att göra detta, men det har tidigare fallit på bristande språkkunskap och vissa kulturbetingade frågor. Nu vill vi göra något åt de här utmaningarna, säger Henrik Landelius.

Han hoppas att NCC Nystart blir ytterligare en rekryteringsväg för att nå den målgruppen.

– Vi är i stort behov av att snabbare hitta duktiga medarbetare, säger Henrik Landelius.

Utbildningen som riktar sig till ingenjörer från alla länder kommer att starta i september i Göteborg och Stockholm och pågå i 46 veckor. Den kommer bland annat innehålla svenskundervisning, kunskap om svenska sociala normer, säkerhet och arbetsmiljö i byggbranschen.

NCC är inte de enda som vill nå utlandsfödd arbetskraft. Skanska har till exempel ett internationella ledarprogram, ILP, som riktar sig till utlandsfödda ingenjörer med arbetslivserfarenhet. Sveriges Byggindustrier, Ledarna och Unionen jobbar på regeringens initiativ med så kallat ”snabbspår” för utlandsfödda tjänstemän i byggindustrin. Och tidigare i år lanserade Stockholms universitet och Linkedin och ett antal företag initiativet ”Welcome talent” som ska hjälpa asylsökande och nyanlända att hitta praktikplatser. Men Henrik Landelius säger att det honom veterligen inte finns något exakt likadant program som det NCC nu startar.

– Nu är vår målsättning först att hitta 15–30 kvalificerade kandidater som vi hoppas kunna anställa efter utbildningen. Fungerar detta vill vi skala upp projektet sedan, säger Henrik Landelius.

Relaterade artiklar

Nu satsar NCC på nyanlända ingenjörer

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev