lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

NCC vill starta fem egna gymnasieutbildningar

Publicerad: 25 september 2013, 08:07

Nu vill NCC starta egen gymnasieutbildning för att ha en rekryteringsbas för platschefer. Dålig lönsamhet på både Peabs och Skanskas skolor avskräcker inte.

Ämnen i artikeln:

kompetens

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Målet för NCC är att starta teknisk gymnasieutbildning på fem orter. Till att börja med har företaget ansökt om tillstånd i Malmö, Göteborg och Stockholm hösten 2014 och väntar nu på Skolverkets besked. På lite längre sikt hoppas man även på utbildningar i Norrköping och Västerås.

– I dag ser vi att högskole- och civilingenjörer helst vill gå vidare från jobbet som platschef till andra uppdrag. På den tiden när fyraårig teknisk linje fanns rekryterade vi många platschefer därifrån och nu hoppas vi att det kommer att bli så igen, säger Christian Rosenhamer, utbildningsansvarig på NCC.

Till att börja med har NCC ansökt om att få starta treårigt tekniskt program i samarbete med Kunskapsskolan. Christian Rosenhamer räknar med att utbildningen, som kommer att ha namnet ”NCC:s teknikinriktning”, inte kommer att lasta företaget ekonomiskt annat än i uppstartsskedet.

– Utbildningen startar inom Kunskapsskolans befintliga gymnasieprogram, därför räknar vi med att den ska bära sig själv.

Konkurrenterna Peab och Skanska bedriver redan gymnasieutbildningar. Skanskas teknikprogram i Växjö gick under fjolåret 8 miljoner kronor back.

– Vi har gjort stora investeringar i bland annat lokaler och elevhem och räknar med att det snart inte ska gå lika mycket minus. I år har vi fått 60 procent fler förstahandssökande så det ser ljust ut, säger Susan Westberg HR-direktör på Skanska.

Peabskolan driver byggprogrammet på fem orter och startar nu även teknikprogrammet i Solna under hösten 2014. Under 2012 var vinsten blygsamma 565 000 kronor för de fem gymnasieutbildningarna.

– Vi har inget vinstkrav utöver ekonomisk stabilitet, säger Maria Hernroth, chef för Peabskolan.

Maria Hernroth, liksom konkurrenterna, talar om andra drivkrafter än vinst.

– Målet är att trygga vår framtida kompetensförsörjning. Det är dessutom positivt för Peabs varumärke som samhällsbyggare att bedriva de här utbildningarna, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev