Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Norska bränder visar på kunskapslucka menar SP

Publicerad: 31 januari 2014, 08:26

På kort tid har tre allvarliga bränder inträffat i Norge. Beredskapen inför liknande bränder i Sverige är dålig, varnar SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.


– Traditionellt förbereder vi oss i Norden på bränder under sommarhalvåret, men de norska bränderna visar att problemen är aktuella även på vintern, säger Michael Strömgren, brandforskare vid SP, i ett pressmeddelande.

Sverige har inte drabbats av stadsbränder i den omfattningen som Norge gjort i vinter på mer än hundra år. I andra länder, som USA och Australien, där man har drabbats hårt, finns ett större fokus på frågorna genom riktad forskning och krav från myndigheter. Det menar SP och varnar för att även om situationen är ny för nordiska förhållanden kan risken för storbränder i mark och bebyggelse öka med klimatförändringarna.

– Vi behöver ökad kunskap om dessa bränder, hur de ska förebyggas och bekämpas. Vi måste också veta mer om skadebegränsning av bränder i kulturhistoriska byggnader, säger Michael Strömgren i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.