Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Ny bok om ett beständigt material

Publicerad: 6 februari 2012, 11:24

Betong för livet roar och ger kunskap på samma gång.


Från Jonas Bohlins berömda stol Concrete från 1981 till Öresundsbron – det finns en hel värld av betong. I den nya boken Betong för livet, med underrubriken En bok om betongens möjligheter, beskriver ett antal författare detta material och denna värld.

Det är en blandning av prydnadsbok med vackra bilder, information och ren propaganda för betong. Här berättas om antikens Pantheon i Rom med världens första självbärande betongvalv och om miljongrammet.

Men efter Romarrikets fall föll betongen i glömska och återupptäcktes inte förrän på 1400-talet. Ett utropstecken blev John Smeatons fyr med fundament av betong vid Engelska kanalen från 1759. Projektet bidrog till att göra betong omtyckt i Storbritannien.

Det är en bok som bläddrar i, stannar upp, läser lite mer och så upptäcker man att man har lärt sig någonting.

Tidningen Byggindustrins medarbetare Margareta Redlund Laninge berättar om Lotta Brändström som fram till den gångna hösten var chef för verksamhetsområdet Stora projekt på Trafikverket. Där ansvarade hon för 14 projektorganisationer med ett gemensamt värde på 150 miljarder kronor. Numera är hon vd för Göteborg Energi. Det går åt mycket betong, kan tilläggas. Numera är hon vd för Göteborg Energi.

De övriga författarna är Petter Eklund, Johan Lundberg, Jesper Lörstad och Anita Stenler. För den grafiska formgivningen svarar Dick Norberg som också har tagit några av de många fotografierna i boken.

Betong för livet är på 111 sidor. Den ges ut av Infobooks och kostar omkring 375 kronor. ISBN-numret är 9789 91 7003 2974

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.