Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Ny civilingenjörsutbildning till Linköping

Publicerad: 21 November 2008, 08:44

Linköpings universitet, LiU, startar en ny civilingenjörsutbildning nästa år. Inriktningen är energi, miljö och management.


– Fokus ska ligga på att vända ett miljöproblem till en affärsidé, säger Matts Karlsson, initiativtagare och ordförande i nämnden för maskinteknik och design, i ett pressmeddelande.

Det nya programmet startar hösten 2009. Studenterna läser de traditionella civilingenjörsämnena men lär sig också att utveckla affärsidéer inom energi- och miljöområdet.

Utbildningen är fem år lång och kommer, utöver exempelvis matematik, mekanik och kemi, bland annat att innehålla ämnen som miljöteknik, energisystem, företagsekonomi, resursteori och management.

– Studenterna ska få en allmänbildning inom teknikområdet men bli specialiserade inom energi- och miljöämnena. Vi vill rusta dem för att arbeta i både stora och små företag, men också inspirera dem att starta eget, säger Mats Karlsson.

Han anser att Linköpings universitet är väl lämpat för att starta en utbildning med denna inriktning.
– Det finns redan en struktur här, vi har väldigt starka forskargrupper inom till exempel energisystem och miljöteknik.
Enligt Matts Karlsson finns en stor nyfikenhet på programmet från industrin.

– Behovet av den här kunskapen kommer att växa. Energi- och miljöfrågan är kanske den viktigaste vi har både i dag och i framtiden, säger Matts Karlsson.

Studierna kommer att ske i samarbete med både näringsliv och det övriga samhället.

– Eftersom energi och miljö är ett område som är lagreglerat och där myndigheter har ett stort ansvar så kommer de här studenterna att ha mer kontakter med den offentliga sektorn jämfört med andra civilingenjörer.

Programmet kommer att ha 30 platser per år.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.