Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Ny tankesmedja ska lyfta branschens frågor

Publicerad: 2 december 2014, 11:22

Peter Schyum, chef för Sveriges Byggindustriers ledningssystem Povel, är hjärnan bakom Povels Tankesmedja.

Foto: Rosie Alm

Nu har Sveriges Byggindustrier skapat en tanke­smedja för branschen. Den består av branschfolk och ska träffas två gånger per år för att föra idédiskussioner.


Ämnen i artikeln:

Sveriges ByggindustrierBI Norwegian Business School

Peter Schyum, chef för Sveriges Byggindustriers ledningssystem Povel, har förverkligat en idé han burit på under ett par år.

– Runt om i landet sitter det byggare med massor av synpunkter på vad som fungerar bra i branschen och vad som kan göras. De kan sitta i stora företag eller små, och de behöver ett nytt sammanhang där man kan tänka utanför boxen, utanför vardagsfrågorna, kring hur samhällsbyggnadssektorn kan ta nästa steg.

Det födde tankarna på att skapa en tankesmedja för byggbranschen – Povels Tankesmedja.

– Jag har mött så många företagare på våra Povelutbildningar som vill diskutera utvecklingsfrågor från olika delar av byggsektorn och det födde idén att skapa ett forum där vi ska kunna tänka fritt kring byggandet, där samtalen inte behöver tryckas in i en speciell dagordning eller ens protokollföras, säger Peter Schyum.

Han medger att inför första tvådagarsmötet för tanke­smedjans tio medlemmar för några veckor sedan också gick på tvärs mot hur han vanligtvis brukar planera och genomföra möten.

– Det var faktiskt första gången jag reste till ett möte utan att ha ett minutschema och fast dagordning. Men det blev också därför ett mycket stimulerande och tankeväckande möte.

– Vi drog upp ett strategi­dokument för vad Povels tankesmedja ska göra och vad den inte ska göra. Bland vad vi inte ska göra är att se våra diskussioner som ett vanligt protokollfört möte. Vi ska tänka helt fritt kring saker som kommer att påverka byggsektorn i grunden – exempelvis införandet av närvaroliggare , kompetensdatabasen och huvudentreprenörsansvar – och kunna diskutera detta utan några som helst låsningar eller förutfattade åsikter.

Tanken är att ha gemensamma tvådagarssamlingar  två gånger om året. Formatet inbjuder till samtal i många olika format, både samlat och informellt över måltider och kaffe.

Deltagarna representerar byggsektorn ur olika perspektiv och har spridning över stora delar av landet och mellan de två tvådagarssamlingarna kommer medlemmarna att vid behov hålla telefonkonferenser.

– Vi rör oss alla i olika professionella cirklar och då kan det få betydelse hur vi har tänkt och vridit på sakfrågorna inom tankesmedjan, säger Peter Schyum.

Diskussionerna i tankesmedjan skulle exempelvis kunna bli en bra förberedelse till kontakterna med olika myndigheter, tror han. Dessutom kommer tankesmedjan att stärka Povel och dess verksamhet.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.