Kompetensförsörjning
Ny universitetsutbildning ska stärka den digitala kompetensen: ”Det fanns en stor kunskapslucka att fylla”
Publicerad: 29 mars 2022, 11:49
Ett nytt masterprogram i digitaliserat byggande startar upp i Norrköping till hösten. Professor Martin Rudberg tror att utbildningen kommer bidra till att bygga broar mellan bygg- och techbranschen. Foto: ljubaphoto / Linköpings universitet
Byggbranschen behöver öka den digitala kompetensen. Till hösten startar en ny masterutbildning i digitaliserat byggande vid Linköpings universitet som ska bidra till just detta. ”Vi har redan ett stort antal förstahandssökande”, säger Martin Rudberg, professor vid Linköpings universitet.
Det tvååriga masterprogrammet i digitaliserat byggande hålls på Linköpings universitets campus i Norrköping och riktar sig till den som har en kandidatexamen inom byggteknik eller motsvarande och vill bredda sina kunskaper inom digitaliseringens möjligheter i byggbranschen.
– Programmet kommer att ge baskunskaper inom digitala verktyg och tjänster – hur sensorer, nätverk och positioneringssystem kan användas för att förbättra effektiviteten, säkerheten och hållbarheten på byggarbetsplatsen. Syftet är snarare att man ska bli en bra kravställare av digitala byggtjänster ur ett brett perspektiv, än att bli expert inom ett snävt område, säger Martin Rudberg, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet.
Läs även: ”Byggbranschen är ett smörgåsbord för techbolagen”
Ursprunget till utbildningen finns i det branschgemensamma projektet Uppkopplad byggplats, där Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet var projektledare för en testbäddsverksamhet där ett stort antal tekniker och tjänster har testats och utvärderats på byggarbetsplatser.
– Under det här arbetet insåg vi att det fanns en stor kunskapslucka att fylla. Det finns sedan tidigare utbildningar i BIM, men med ett tydligare fokus på tidigare skeden eller arkitektur. Däremot saknades det en utbildning med fokus på produktionen. Vi inledde ett arbete med att se hur de eftersökta kompetenserna kunde översättas till kurser, säger Martin Rudberg.
I korthet ska programmet ge insikt i hur digitaliseringen kan bidra positivt i planering, försörjning och produktion. Martin Rudberg tror att de studenter som går utbildningen kommer att bli värdefulla brobyggare mellan bygg- och techbranscherna.
– Du kan arbeta hos en byggentreprenör med digitaliseringsarbetet, men du kan också arbeta i ett techbolag mot byggbranschen. Där kommer du att ha stor nytta av din byggtekniska grundutbildning, säger Martin Rudberg.
Läs även: Här är de digitala verktygen som byggarna använder mest
Till hösten är planen att ta in cirka 30 studenter på programmet, men om intresset finns över tid är ambitionen att utöka antalet platser och på sikt även kunna erbjuda enskilda kurser som fortbildning för branschen.
– Intresset ser ut att finnas. Redan nu, ganska tidigt i ansökningsperioden har vi fått in 18 förstahandssökande, säger Martin Rudberg.
Ansökningen är öppen fram till den 19:e april och mer info om utbildningen finns här.