Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Nygammal modell ger lärlingar jobb

Publicerad: 19 januari 2009, 12:43

Lärlingslaget heter en ny Stockholms-satsning för att få ut lärlingar på jobb.


Antalet arbetslösa bygglärlingar riskerar att öka i byggkrisens spår. Under de senaste årens högkonjunktur har antalet elever som varje år antas på byggprogrammet nästan dubblerats. Många riskerar att inte få tillräckligt med lärlingstimmar för att få ut sitt yrkesbevis.

För att förhindra att en ny generation byggnadsarbetare lämnar branschen har Regionala Yrkeskommittén (RYK) i Stockholm, det vill säga Byggettan och Sveriges Byggindustrier region Öst, blåst liv i ett framgångsrecept från 1990-talets krisår då det var hög arbetslöshet bland lärlingarna – Lärlingslaget.

– Vi märkte då att många företag hade behov av korttidsanställningar trots nedgången på arbetsmarknaden, berättar Elisabeth Martin, regionchef på BI Öst och vd för Stockholms Byggmästareförening.

Genom en vidare tolkning av yrkesarbetaravtalet blir det möjligt för företag att anställa arbetslösa lärlingar under en begränsad tid, mellan två veckor och fyra månader. Samma lärling kan anställas på detta sätt två gånger, om företaget har ytterligare behov därefter ska anställningen övergå i tillsvidareanställning.

– Vi har ett ansvar att se till att vi inte förlorar en hel generation. Annars kommer de här personerna att sugas upp till andra branscher, säger Johan Lindholm, Byggettans ordförande.

Elisabeth Martin ser satsningen som en specialinsats som ska stödja hela branschen.

– Vi vill bidra till att lärlingar kan gå färdigt sin utbildning och få sitt yrkesbevis så att de inte tvingas lämna branschen och att företagen står utan arbetskraft när konjunkturen vänder upp igen, säger Elisabeth Martin.

För länets omkring 850 medlemsföretag kan detta också vara ett sätt för dem som inte har haft lärlingar tidigare att känna på hur det är.

– Det finns signaler om att vissa företag har svårt att få anställda även i pågående projekt, säger Elisabeth Martin.

Nu ska Byggettan och BI Öst gå ut med information om Lärlingslaget till regionens företag och till arbetsförmedlingen. Satsningen pågår fram till årsskiftet 2009/10, med möjlighet till en eventuell förlängning.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.