lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Nytt dataspel för ökad dialog

Publicerad: 26 januari 2016, 14:05

Studenter och forskare medverkade på Openlab vid KTH. Foto: Svensk Byggtjänst

Dataspelet Cities: Skylines från Paradox Interactive har blivit en global succé med över två miljoner sålda licenser. Under lördagen testades spelet som ett nytt verktyg för medborgardialog och stadsutveckling inom Svensk Byggtjänsts projekt Mina Kvarter.

Ämnen i artikeln:

medborgardialogMina KvarterKTHSvensk Byggtjänstkompetens

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Ett 50-tal studenter, forskare, samhällsbyggare och engagerade medborgare deltog i workshopen som ägde rum på Openlab vid KTH i Stockholm.

Som testområde användes den nya miljöprofilerade stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Stadsdelen har i samverkan med Stockholms stad byggts upp som en modell i spelet. Frågeställningen som stod i centrum under workshopen gällde hur man kan utveckla framåtriktade trafiklösningar i området.

Resultatet blev en rad intressanta idéer både kring hur spelet Cities: Skylines kan användas i stadsutveckling och medborgardialog, och hur framtidens trafik i Norra Djurgårdsstaden skulle kunna utformas på ett hållbart och innovativt sätt.

- Vi är mycket nöjda med resultatet och de många intressanta och inspirerande möten och samtal om stadsplanering som uppstod mellan personer med vitt skilda kompetenser och bakgrunder. Svensk Byggtjänst fick med sig massor av inspiration till projektet Mina Kvarter, där vi använder dataspelen Minecraft och nu Cities: Skylines för medborgardialog och stadsutveckling, säger projektledare Jörgen Hallström.

Under våren kommer arbetet med att utveckla och anpassa användandet av dataspelet Cities: Skylines för medborgardialog och stadsutveckling att fortsätta i samverkan mellan Svensk Byggtjänst och Paradox Interactive – företaget bakom spelet. Planen är att fortsätta använda Norra Djurgårdstaden som testområde i samråd med Stockholms stad.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev