Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Nytt forum för Stockholms tillväxt

Publicerad: 20 februari 2013, 08:31

Sju aktörer inom samhällsbyggnad bildar ett nytt forum för att främja tillväxten i Stockholm. På debattplats i Dagens Nyheters Stockholmsdel skrev de den 20 februari att Stockholmsregionen står inför enorma utmaningar när befolkningen väntas öka kraftigt under de kommande 25 åren.


För att klara de utmaningar som tillväxten innebär måste en rad hinder i byggprocesserna förändras. Det nya forumet kallar sig Stockholmsgruppen för tillväxt.

Enligt flera prognoser kommer Stockholms län att växa med 900 000 personer fram till år 2040. De behövs 400 000 nya bostäder och effektiva transporter i länet.

Det som krävs för att säkerställa Stockholms läns tillväxt och framtida utveckling är en bred, politiskt förankrad och kommunöverskridande exploateringsplan, samt ett forum för att bereda och åtgärda de strukturella och juridiska hinder som står i vägen för att förverkliga planen, skriver debattörerna.

I det nya forumet ska beslutsfattare, tjänstemän och branschaktörer samverka för att ta fram lösningar som möjliggör tillväxten.

Hinder som debattörerna nämner är att hela Stockholms innerstad är ett riksintresse. Därigenom försämras möjligheten att skapa nya byggrätter genom nybyggnad, förtätning och påbyggnad.

Ett annat exempel är Boverkets krav gällande bullernivåer. Drygt 8 000 planerade bostäder i Stockholm hotas på grund av reglerna för industribuller.

Också kommunala särkrav är ett problem som de nämner.

Artikeln är undertecknad av Anna Haag – NCC Boende, Marcus Nordlund – JM, Per Forsling – Fastighetsägarna Stockholm, Fredrik Johansson – Jernhusen, Peter Lind – Humlegården Fastigheter, Eva Eriksson – Forsen Projekt och Jessica Sageryd – HSB Bostad.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.