Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Obehöriga lovas studieplats till ingenjör

Publicerad: 24 januari 2017, 13:53

Den som läser tekniskt basår utlovas garanterad plats på högskolan i Gävle. Foto: Wikipedia/Inte en katt

Högskolan i Gävle försöker sig på nya grepp för att locka till ingenjörsutbildningarna. Den som läser tekniskt basår utlovas garanterad plats på högskolan.

Ämnen i artikeln:

tekniskt basårHögskolan i Gävlekompetens


Hittills har möjligheten att läsa tekniskt basår getts inne på campus på Högskolan i Gävle. Den som har klarat betyget godkänd har automatiskt fått en reserverad plats på någon av högskoleingenjörsutbildningarna som ges. 15 av de 40 platser som finns på utbildningen till byggnadsingenjör har gått till dem på tekniskt basår.

Nu presenteras ytterligare ett steg för att locka till högskolan. Det ska nu även gå att läsa tekniskt basår i Hudiksvall, Ljusdal, Sandviken och Söderhamn, med samma löfte om garanterad plats på ingenjörsutbildningarna för den som kommit in.

– Detta ger studenterna en mjukstart till högre utbildning i deras hemmiljö, samtidigt som det ger dem erfarenhet av att studera på högskola, säger projektledaren Vibeke Sjögren.

Eleverna får hjälp av lärare på hemorten men måste infinna sig på högskolan i Gävle för att gå på laborationerna. Byggingenjörsprogrammet är enligt Annika Eklund, utbildningsledare för tekniskt basår vid Högskolan i Gävle, sedan tidigare den mest sökta av deras ingenjörsutbildningar.

– Det är den enda ingenjörsutbildning som vi har reserver till, säger hon.

Projektet med att flytta ut det tekniska basåret till fyra platser i länet finansieras genom Region Gävleborg, Högskolan i Gävle, Hälsinglands Utbildningsförbund, Ljusdals, Hudiksvalls och Sandvikens kommuner med Hälsingeutbildning ekonomisk förening som projektägare. Framtidsutsikterna för studenterna är mycket goda då efterfrågan på ingenjörer är stor i Gävleborg, uppger initiativtagarna till projektet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev