Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Ökad efterfrågan på arbetskraft inom bygg

Publicerad: 12 mars 2019, 09:01

Manpowergroups arbetsmarknadsbarometer spår ljusa tider för bygg.

Foto: Johanna Åfreds

Arbetsgivare inom byggbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +17 procent. Det är ett rejält uppsving jämfört med förra våren.


Ämnen i artikeln:

Manpowergroup Sverige

Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +9 procent, visar Manpowergroups arbetsmarknadsbarometer. Det är den starkaste siffran på nästan två år.

Men för byggbranschen är förväntningarna mycket större än så. Arbetsgivare inom byggbranschen förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft under andra kvartalet 2019, med en sysselsättningstrend på +17 procent. Det är en uppgång med 29 procentenheter jämfört med förra våren, då prognosen låg på -12 procent.

– Det är verkligen arbetstagarnas marknad nu, med stor kompetensbrist och en ljus prognos för fler jobbtillfällen under våren inom byggbranschen. När det finns många jobb att välja på betyder det också att många företag behöver tänka nytt kring rekryteringen för att säkra sin kompetensförsörjning, både nu och i framtiden, säger Mikael Jansson, vd för Manpowergroup Sverige.

Svenska branscher med starkast jobbprognoser:

• Hotell- och restaurangbranschen, +23 procent

• Byggbranschen, +17 procent

• Transportsektorn, +15 procent

• Finans-, fastighets- och uppdragssektorn, +14 procent

• Tillverkningsindustrin, +9 procent

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Manpowergroup Sverige

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.