Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Personalbrist i syd - NCC tar in fler polacker

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:42


För att klara av arbetskraftsförsörjningen vid etappen i Hyllie har NCC tagit in dotterbolaget NCC Polska som underentreprenör.

Vid centralstationen behövdes ännu mer arbetskraft. NCC behövde 70 betongarbetare. Lösningen blev att anlita det irländska bemanningsföretaget Rimec. De förser nu NCC med betongarbetare, som de i sin tur rekryterat från i första hand Polen.

-Vi hittar helt enkelt inte den arbetskraft vi söker i Sverige. Vi märkte för ett år sedan att det skulle bi arbetskraftsbrist och den blev konkret efter årsskiftet, säger Hans Andersson, personalchef för NCC region Syd.

De har också lagt stor möda på att rekrytera svenska byggnadsarbetare och sökt dem i regioner med hög arbetslöshet, som i Dalarna och Örebro.

-Det har inte gett någonting, alla verkar upptagna på sitt håll, säger Hans Andersson.

En personalman från NCC i Halland höll ett informationsmöte i Örebro där det skulle finnas 400 arbetslösa byggnadsarbetare. 60 kom till mötet. Men ingen sökte jobb.

Ansträngningarna att värva svenska byggnadsarbetare går nu vidare i Gävle dit man ska bege sig inom kort.

Lars Tengvall, facklig förtroendeman för Byggcheferna inom NCC berättar om ett projekt i samarbete med arbetsförmedlingen i Malmö. Samtliga arbetslösa har intervjuats och man har en tydlig bild av läget.

-Det finns väldigt få byggnadsarbetare i södra Sverige och det svårt att få folk att förflytta sig, konstaterar Lars Tengvall.

FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.