söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Rejäl utmaning att rekrytera arbetskraft

Publicerad: 5 april 2016, 14:23

Lars Tullstedt, kompetensförsörjningsansvarig på Sveriges Byggindustrier. Foto: Anders Myrdal

700 000 nya bostäder och ett gigantiskt renoveringsbehov kräver gemensamma krafttag för ökad rekrytering.

Ämnen i artikeln:

Nordbygg 2017kompetens

– Det är definitivt en stor utmaning att bygga så många bostäder innan år 2025, enligt regeringens målsättning. Utöver det är det förstås en rejäl utmaning att få arbetskraften att räcka till för renoveringen av miljonprogrammet, säger Lars Tullstedt, Sveriges Byggindustrier.

Han är en av talarna på Saint-Gobains seminarium Utbilda för renovering – Vem ska renovera i framtiden? I seminariet deltog också Thomas Björk, Sågbäcksgymnasiet, Magnus Håkansson, SEHED och Tomas Pühringer, Saint-Gobain.

Enligt Lars Tullstedt täcker utbildningsystemet de behov som i dag finns utifrån åldersavgångar, men det täcker däremot inte en kraftig expansion på kort tid.

– Återväxten är inte vad den borde vara, vilket bland annat beror på att yrkesutbildningen har minskat, samtidigt är branschen fortfarande duktig på att ta in lärlingar, fortsätter Lars Tullstedt.

Talarna är överens om att det behövs fler ungdomar som utbildar sig inom fler yrkesområden, som till exempel mur- och puts, där rekryteringsbehovet är större än inom flera andra yrken.

Ett scenario är att fler branschskolor startar i landet, där ett samarbete drar igång och där branschen pratar ihop sig och talar om hur behoven ser ut inom respektive yrkesområde.

Om branschen ska klara rekryteringskraven på sikt måste den lyckas nå ut med mer information och samtidigt göra branschen mer attraktiv för fler grupper.

– Därför är det mycket viktigt att vi jobbar med att få fler ungdomar att välja att utbilda sig inom de cirka 20 samlade byggyrkena. Rekryteringen hänger förstås ihop med hur vi hanterar mångfald i branschen och tar tillvara den kompetens som människor har som kommer från andra länder till Sverige, menar Lars Tullstedt.

Anders Myrdal, frilansjournalist

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev