Kompetensförsörjning
Rekordmånga vill starta yrkesutbildningar för bygg
Publicerad: 21 januari 2021, 17:44
Elin Kebert är ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen. Foto: Byggfööretagen
69 nya byggutbildningar inom Yrkeshögskolan har beviljats stöd 2021. Det är fler än förra året, samtidigt har flera utbildningar än tidigare fått avslag.
Arbetsmarknadens behov av omställning och utbildning till följd av coronapandemin har inneburit rekordmånga ansökningar om att bedriva YH-utbildning. Utbudet ökar med 12 procent i år. Samtidigt fick två tredjedelar av ansökningarna nobben.
Det får konsekvenser för samhällsbyggnadsbranschen, enligt Elin Kebert, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Byggföretagen.
– Vi tycker att pengapåsen till yrkeshögskolan borde öka och anser att regeringen borde tillsätta mer medel. Yrkeshögskolan är en väldigt bra utbildningsform, säger hon.
Läs även: YH-myndigheten släpper krav på branscherfarenhet
Generellt så får 9 av 10 personer som gått en utbildning jobb inom sex månader och inom bygg är det andelen som går direkt till jobb ännu högre, 94 procent (2019).
Det här är utbildningar som direkt matchar arbetsmarknadens behov och de finns också på olika platser i landet.
– Det här är utbildningar som direkt matchar arbetsmarknadens behov och de finns också på olika platser i landet, säger Elin Kebert.
Byggutbildning i syd fick nobben
Därför är det extra tråkigt att en del av utbildningarna inom bygg inte får stöd i år, tycker hon.
Entreprenad- och anläggningsingenjörsutbildningarna vid Yrkeshögskolan Syd i Hässleholm är exempel på Yh-utbildningar som har fått avslag.
– Det är katastrofalt att Hässleholm, som är en knutpunkt för infrastruktur, bara har fått en av tre sökta utbildningar i ett läge där infrastrukturen inte kan byggas ut på grund av kompetensbrist, säger Anders Fredriksson, Bransch- och föreningsansvarig för Byggföretagen Östra Skåne samt ledamot i ledningsgruppen vid Yrkeshögskolan Syd.
Samtidigt byggutbildningarna på vissa orter, som Hässleholm till exempel, har fått avslag så har fler relevanta utbildningar inom samhällsbyggnad och byggteknik än tidigare år beviljats stöd. Totalt startar 69 nya utbildningar inom samhällsbyggnadsområdet under året, däribland anläggningsingenjör, byggnadsingenjör-ROT, byggproduktionsledare, entreprenadingenjör och mätningstekniker.
– Vi är särskilt glada för de järnvägstekniska utbildningar som har beviljats till anläggningsingenjör i Örebro, mätningsingenjör i Munkedal samt kontaktledningstekniker och signaltekniker i Ängelholm, säger Elin. Vi har, tillsammans med Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer (FSJ) länge efterfrågat fler utbildningsplatser inom järnväg och järnvägsunderhåll. Ska vi resa klimatsmart i framtiden krävs att vi kan rekrytera personer som kan underhålla och vidareutveckla Sveriges järnväg.
Läs även: YH-utbildning inom samhällsbyggnad säker väg till jobb
Andra av utbildningarna är inriktade på ROT-jobb, vilket också är glädjande, enligt Elin Kebert.
Nu handlar det för Byggföretagen att nå ut med information om utbildningarna och få sökande till alla platser.
Om vi lyckas fylla utbildningarna så blir det ett bra tillskott till branschen och lättare för våra medlemsföretag att hitta bra tjänstepersoner.
– Om vi lyckas fylla utbildningarna så blir det ett bra tillskott till branschen och lättare för våra medlemsföretag att hitta bra tjänstepersoner, säger Elin Kebert.
Alla kan söka
Yrkeshögskolans utbildningar är öppna för alla att söka. Målgruppen är framför allt personer som vill byta yrke. Utbildningar inom bygg har hittills lockat både kvinnor och män.
– Det är den delen av utbildningssystemet där utbildningarna är mest jämställda, säger Elin Kebert.
Genom obehörigkvoten får branschen en fantastisk möjlighet att få in personer med intressant och annorlunda bakgrund. Riktigt vassa kompetenser från andra branscher.
Olika utbildningar har olika behörighetskrav, men det finns även en kvot på 20 procent att anta personer som saknar formell behörighet.
– Genom obehörigkvoten får branschen en fantastisk möjlighet att få in personer med intressant och annorlunda bakgrund. Riktigt vassa kompetenser från andra branscher, säger Elin Kebert.
YH-utbildningar 2021
Av de totalt 1482 inkomna ansökningarna om att bedriva YH-utbildningar har myndigheten beviljat 484. Sett till antalet utbildningsplatser rör det sig om fler än någonsin tidigare, närmare 40 000. Sammanräknat med tidigare års beslut omfattar yrkeshögskolans totala utbud nu drygt 128 000 utbildningsplatser med slutår 2021 och framåt. Det innebär att utbudet ökar med 12 procent.