Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Så ska bristen på handläggare botas

Publicerad: 18 juni 2018, 04:00

Ylva Hartwig-Nilsson, arkitekt och utbildningsledare.

En tvåårig distansutbildning för bygglovshandläggare ska hjälpa till att lösa bristen på bygglovshandläggare i kommunerna. Yrkeshögskoleutbildningen som startade i höstas är landets första av sitt slag.


– Eftersom man kan gå denna utbildning utan att flytta från sin kommun hoppas vi att det ska bli lättare att hitta studenter vars mål är att jobba kvar där de bor, säger Ylva Hartwig-Nilsson, utbildningsledare.

Utbildningen ges via Yrkesakademin och av 70 utbildningsplatser är hälften baserade i Helsingborg och hälften i Järfälla. Men utbildningsorterna besöks enbart för tre nätverksträffar per år, i övrigt är utbildningen helt nätbaserad.

– Vi jobbar med så kallat flipped classroom, flippat klassrum, där tanken är att man ska ta in så mycket fakta som möjligt på egen hand med hjälp av material, texter och övningar och sedan träffas vi på nätet i seminarier två gånger i veckan, säger arkitekten och utbildningsledaren Ylva Hartwig-Nilsson, som själv bor i Umeå och kunde tacka ja till att leda kursen just för att den sker på distans.

En enkät som Boverket gjort bland länsstyrelserna 2017 visar många kommuner inte uppfyller sina mål för att hantera bygglov. En majoritet av länsstyrelserna uppger i samband med detta att bristen på personal bidrar till att målen inte uppfylls. Det handlar om stor personalomsättning, för låg grundbemanning och svårigheter att rekrytera handläggare. Sveriges arkitekter har också tidigare visat att endast 16 procent på kommunernas bygglovsavdelningar har arkitektutbildning.

Behövs kortare utbildning

Vissa är kritiska till att personer utan en fullständig arkitektutbildning ska fylla tomrummet efter arkitekterna, men Ylva Hartwig Nilsson tror att det måste bli personer med en kortare utbildning som tar vid i kommunerna om arbetskraften ska räcka till.

– Det måste ju finnas arkitektkompetens inom bygglovshandläggningen på kommunerna också, men jag tror bara det kommer bli allt svårare att rekrytera arkitekter som bygglovshandläggare. De är ju kreativt inriktade och många vill ha andra jobb och lockas även till privata sektorn med högre löner. Våra elever är ju motiverade att jobba med just detta, säger hon.

På utbildningen som resulterar i examensbenämningen ”Yrkeshögskoleexamen Bygglovshandläggare” läser man bland annat arkitektur, bygglovshandläggning & juridik, byggnadsteknik och praktisk bygglovshandläggning. En viktig del är också praktiken.

– 25 procent av utbildningen ska vara ute på en arbetsplats, det är jätteviktigt med starka anknytningen till arbetslivet, säger Ylva Hartwig Nilsson.

Ellinor Blomberg är en av studenterna som går distansutbildningen.

De som sökt utbildningen är både personer som tidigare jobbat med den här typen av frågor och sådana som vill byta karriär. En som bytt bana är Ellinor Blomberg. Hon är 30 år och har i många år jobbat som ridlärare, men blev sugen på att byta karriär när hon fått barn.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt med hus och byggnader på hobbynivå. Så jag hoppas att det här ska vara roligt att jobba med. Det lockade mig också att utbildningen var lagom lång och att det verkar vara lätt att få jobb efter utbildningen, säger hon.

Ellinor Blomberg bor i Båstad där hon har en fast bas.

– Att plugga på distans så här är perfekt när man har barn, säger hon.

Hon hoppas också kunna fortsätta jobba nära hemmet.

– När jag kollar arbetsförmedlingen kommer det ut jobb hela tiden, så jag hoppas det ska gå vägen, säger hon.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.