Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

SFI på fabriksgolvet

Publicerad: 21 maj 2018, 04:00

Arbetslösheten bland infödda svenskar i närområdet var låg. Vi såg dock alla arbetslösa nyanlända som kom och lösningen blev att hitta arbetskraften bland dem, säger produktionsledare Joseph Kelemen, Smålandsvillan i Vrigstad.

Att skapa en tryggare arbetsplats och öka möjligheterna till integration i personalgruppen var två av anledningarna till att Obos Sverige valde att starta egen SFI i sina husfabriker. Satsningen blev så lyckad att man nu skapat två nivåer på språkutbildningen.

Ämnen i artikeln:

kompetens

Flera husfabriker jobbar nu med nytänkande rekryteringsgrepp. Lindbäcks och Derome har gått ut med ambitionerna att rekrytera varannan damernas i rekryteringen till sina fabriker. Obos Sverige, som verkar genom bland annat varumärkena Myresjöhus och Smålandsvillan tänkte också på mångfald när de behövde rekrytera stort till fabriken i Vrigstad 2015.
– Arbetslösheten bland infödda svenskar i närområdet var låg. Vi såg dock alla arbetslösa nyanlända som kom och lösningen blev att hitta arbetskraften bland dem, säger produktionsledare Joseph Kelemen som var med och startade SFI-utbildningen på Smålandsvillan i Vrigstad.
Arbetet i Smålandsvillans husfabrik handlar främst om monteringsjobb.
–  Vi sökte alltså inte utbildade snickare, utan industriarbetare med trävana, så arbetsuppgifterna var av den typen som många kunde utföra, säger Joseph Kelemen.
Men språket var ett problem och där tyckte man inte riktigt samhället hjälpte till nog. Därför bestämde man sig för ta saken i egna händer.  
– Vi startade helt enkelt en egen SFI-utbildning i Vrigstad, och det blev väldigt lyckat. De flesta medarbetarna blev bättre på svenska och flera blev otroligt mycket bättre, säger Joseph Kelemen.
SFI-utbildningen riktade sig även till medarbetare som bott i Sverige under en tid men ännu inte lärt sig språket.
När Joseph flyttade till Myresjöhusfabriken utanför Vetlanda för att bli produktionschef där, tog han med sig SFI-konceptet och skruvade till det ytterligare ett snäpp.
– Rätt så snabbt insåg att vi behövde höja nivån, det var så stor skillnad på kunskapsnivån. Så vi började ett samarbete med Nässjö lärcentrum för en fortsättningsutbildning. I detta ”steg två” är det ytterligare fokus på organisationen, säkerhetsbeskrivningar och vår Code of Conduct – det vill säga företags- och yrkesspecifika innehåll, säger Joseph Kelemen.
Nu har även Smålandsvillan i Vrigsjö två utbildningsnivåer.

Delvis på arbetstid

Grundutbildningen som Joseph Kelemen håller i sker delvis på arbetstid och fortsättningsutbildningen är helt på arbetstid. Båda nivåerna är dock obligatoriska för de medarbetare det gäller och hålls två dagar i veckan.
Att det är viktigt att kunna prata svenska i arbetslivet kan Joseph Kelemen själv skriva under på. Han kom till Sverige från Ungern 2012.
–  Jag trodde att jag skulle klara mig med mina goda engelskkunskaper, men jag fick tänka om och börja på SFI. Man måste kunna prata svenska om man vill ha ett jobb här, så jag tycker det här är en bra chans för medarbetarna, som jag själv hade uppskattat när jag kom hit, säger han.
Även fackföreningen Unionen är positiva till utbildningen som de tycker bidrar både till individen, samhället och företaget.
– Och när man kommunicerar bättre så ökar det även förståelsen för varandra. Detta minskar fördomar och ger på så vis ett bättre arbetsklimat som helhet, säger Lars-Johan Wiss, Unionens representant.
På grund av den inbromsade byggkonjunkturen har Obos rekryteringsbehov minskat. Men behovet av SFI kvarstår i den redan rekryterade personalstyrkan och nu vill ytterligare en av Obos fabriker – Smålandsvillan i Sundsvall – satsa på detta.
– Vi ser först och främst hur viktigt språket är för säkerheten, som alltid går först i våra fabriker. Men det här handlar också om den sociala biten, vi vill få till en blandning även i fikarummet så att alla får chansen att sitta och prata med varandra. Kan du inte språket blir du isolerad och det vill vi inte, säger Patrick Andersson, fab-rikschef på Smålandsvillan i Sundsvall.

Martina Strand Nyhlin, frilansjournalist, red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev