Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kompetensförsörjning

Stockholmsföretag planerar att anställa

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:43


AV FREDRIK KARLSSON

Det har talats om en god byggkonjunktur i Stockholm. Nu börjar byggföretagen också att märka av den. En enkät som Stockholms byggmästarförening skickat ut till sina medlemsföretag visar att ett av tre företag har behov av att anställa personal.

Active Bygg är ett Stockholmsföretag som får allt fler order och förfrågningar. Inom kort ökar de personalstyrkan till 20 anställda - och de har egentligen jobb för många fler.

-Vi ser ett klart ökat behov av mer egen personal, säger Peter Söderlund, vd och delägare i Active Bygg, som vuxit under branschens svåra år. På två år har de gått från fem till 20 anställda.
Företaget sysselsätter för närvarande 40 byggnadsarbetare och löser det genom att hyra in F-skattare. Eftersom den goda tillgången på jobb ser ut att hålla i sig räknar de med att företaget ska växa ytterligare.

-Vi behöver anställa. I bokade jobb har vi redan nu arbete åt 35 personer under hösten och nästa vår. Vi begriper att det inte håller, säger Peter Söderlund.
När det kommer till att anställa råder dock en viss försiktighet. Peter Söderlund poängterar att det är viktigt att de hittar rätt folk som passar in i företaget. Någon aktiv rekrytering är det inte tal om, jobbsökande byggnadsarbetare hör ändå talas om att Active Bygg behöver personal och hör av sig.

En lyckad rekryteringsväg för dem är att ta emot lärlingar från Nacka gymnasiums byggprogram. Förra året anställdes två lärlingar och i år kommer både Robin Rahm och Jonas Norén, att få jobb på Active Bygg när de går ur gymnasiet den här terminen.
-Det är jätteskönt att jag fått jobb efter skolan. Det här känns som rätt bransch för mig och jag tycker att det är bra att jobba på ett mindre företag. Jag tror att man lär sig mer då, säger Jonas Norén.

Han jobbade på företaget under förra sommaren och har under året praktiserat där tre dagar i veckan. Att döma av situationen bland studenterna på byggprogrammet verkar det vara goda tider i byggbranschen.

Jonas Norén berättar att de flesta av hans klasskompisar fått jobb. Alla som visat intresse och verkligen velat ha ett jobb har fått det.

Riktigt så positiva är dock inte tongångarna på andra håll. Lars Ihse, vd, för Stockholms byggmästarförening, talar om en försiktig optimism bland medlemsföretagen.

-Det är en hög aktivitet med mycket projekt i luften men det märks inte av ute ännu. Produktionen under andra halvåret blir däremot större och det blir förmodligen en ökning även 2006. Den uppåtgående trenden gäller för alla segment, säger Lars Ihse.

Arbetslösheten bland byggnadsarbetare har sjunkit men fortfarande är kring tusen byggnadsarbetare (drygt 7 procent) i Stockholmsområdet arbetslösa.

-Den siffran kommer säkert att sjunka med några hundra personer till, även om en del av jobben går till utländsk arbetskraft, säger Lars Ihse.

För byggchefer är marknaden god och flera rekryteringsföretag jobbar aktivt för att hitta bland annat arbetsledare åt byggföretagen. En förklaring till den intensiva rekryteringen av chefer är att projektledare behövs långt tidigare än byggnadsarbetare.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.