Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

"Storbolagen sämst på att ta emot lärlingar"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Byggföretagen som larmar om arbetskraftsbrist är dåliga på att ta hand om lärlingar, anser Byggnads. De uppskattar att ungefär 400 lärlingar som tog studenten från byggprogrammet i år nu går arbetslösa.
-De stora företagen är sämst på att ta emot lärlingar, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.
Vad grundar du kritiken mot storföretagen på?
-En undersökning för några år sedan visade att de största företagen var sämst på att ta emot lärlingar fast det är de som har störst nytta av dem. Det bekräftar den bild som jag har sedan jag själv jobbade med lärlingsfrågor. När jag nu hört mig för visar mina kontakter att detta i stort stämmer fortfarande.
Det talas mycket om branschens brist på arbetskraft - men Byggnads hävdar att det finns arbetskraft i Sverige.
-När arbetsgivarna säger att det inte finns arbetskraft kan jag bli irriterad när jag vet att de inte tar hand om lärlingarna och det har jag framfört till både Olle Ehrlén och Bo Antoni.
-Man säger till exempel att det kommer att bli kris i anläggningsbranschen för att det saknas arbetskraft. Men på Citytunneln finns inga lärlingar alls.
NCC har förklarat att man inte kunnat ta emot lärlingar där eftersom man inte har någon svensk arbetskraft som kan ta hand om dem.
Byggnads har gjort en rundringning till tio avdelningar och utifrån deras uppskattningar fått fram att det rör sig om ungefär 400 lärlingar från årets kull som inte fått jobb.
-Det verkar ha gått bättre för lärlingarna att få jobb i år. Tidigare har det varit ännu svårare och det finns kvar lärlingar från tidigare år som fortfarande saknar jobb, säger Tony Blom, ombudsman på Byggnads.
Hur lärlingarna tas emot varierar över landet. Linköping pekas ut som en ort där de ofta har svårt att få jobb.
-Det bygger mycket på tradition att de inte tar emot lärlingar i Linköping. Jag undrar varför företagen inte är mer intresserade, säger Sören Andersson på Byggnads i Linköping.
Sören Andersson jobbar också med lärlingsfrågor i Kalmar - och där upplever han att det finns en mer välkomnande attityd mot lärlingar.
97 elever lämnade byggprogrammen vid länets tre gymnasieskolor i år. Bara 41 av dem har fått jobb. En del har valt andra vägar men många fler skulle vilja ha byggjobb, menar Sören Andersson.
Tony Blom kommer nu att gå vidare för att ta fram exakta siffror för hur många lärlingar i varje län som saknar jobb.
Även Lars Tullstedt, ansvarig för rekryteringsfrågor på Sveriges Byggindustrier, kommer efter Byggnads utspel att ta reda på om det ligger något i kritiken.
FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.