Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Storföretagen: "Klart vi välkomnar lärlingar"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


På NCC har man svårt att förstå Hans Tillys kritik.
-Vi har 410 lärlingar och det är ungefär tio procent av våra yrkesarbetare på bygg -och anläggningsavtalet. Det är max vad vi klarar av att ta emot för det är viktigt att vi kan erbjuda platser med hög kvalitet, säger personalchefen Mats Pettersson
NCC har varit tydliga med att företaget och branschen kommer att skrika efter arbetskraft på grund av de kommande årens pensionsavgångar.
-Vi behöver mycket folk men tar också in mycket folk. Vi har 150 till 160 fler lärlingar i år än tidigare år, säger Mats Pettersson.
Claes-Göran Ekblom, personalchef på Skanska, tillbakavisar också kritiken från Byggnads:
-Det är klart att vi välkomnar lärlingar, det är viktigt att de får sin lärlingstid. Vi har ett ansvar att säkerställa att eleverna kan genomföra sin utbildning. Vi har ungefär 400 lärlingar nu och det är på ungefär den nivån det har legat.
Peab lyfter istället fram hur mycket man gör.
-Här i Stockholmsområdet blir lärlingarna mycket väl omhändertagna, säger Thomas Lindell, personalchef för division bostad och berättar om den egna gymnasieutbildningen i Salem för 200 elever i tre årskurser med yrkespraktik på företagen som de driver med NCC och JM.
-Vi utbildar våra egna medarbetare till handledare som följer lärlingarna under utbildningstiden. Det här började vi med för åtta år sedan. Nu börjar vi med samma upplägg i Göteborg, i samarbete med Mölndals kommun. Jag vågar säga att den här debatten kan jag ta med Hans Tilly, säger Thomas Lindell.
FREDRIK KARLSSON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.