Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Svårt att hitta lärare till byggutbildningar

Publicerad: 30 maj 2011, 14:01

Många universitet har svårt att hitta kompetent personal till sina byggutbildningar.


När Mittuniversitetet (Miun) i Östersund utlyste en professur med inriktning mot hållbart byggande fick man inte en enda behörig sökande. Svårigheter att hitta kompetent personal från lektorer och uppåt till akademiska byggutbildningar finns över hela landet.

Ingen av de fyra sökande till den nämnda professuren bedömdes vara behörig. Den viktigaste förklaringen till den rådande situationen är enligt Mats Tinnsten, prefekt vid institutionen för teknik och hållbar utveckling vid Miun, att personerna med rätt kompetens har sugits upp av byggbranschen. Den akademiska världen har helt enkelt svårt att konkurrera om kompetent personal med byggindustrin.

– Det finns visserligen inget absolut krav på att en professor ska ha doktorerat, men eftersom det bland annat handlar om att vara forskningsledare så blir det i praktiken nödvändigt. Sedan tillkommer ytterligare krav som att man ska ha publicerat sig i internationella tidskrifter samt att ha handlett doktorander.

Det är heller inte enbart professorstjänster som är svåra att tillsätta. Mats Tinnsten berättar att när man senast annonserade ut en lektorstjänst så fick man inte heller några behöriga sökande. Även här är det sannolikt så att byggindustrin är mera lockande.

– Vi har svårt att hävda oss lönemässigt mot industrin. Vad vi istället kan locka med när det till exempel gäller en professorstjänst är de stora möjligheterna att bedriva egen forskning.

Den nämnda professuren vid Miun kommer inom kort att utlysas igen. Förmodligen kommer man då också att justera lite grann när det gäller tjänstens inriktning.

– Men samtidigt är det också så med en professur att inriktningen i stor utsträckning avgörs av den som får tjänsten. Sedan är det också viktigt att komma ihåg att det tar minst ett och ett halvt år från det att vi annonserar till dess att vi har en professor på plats.

På längre sikt är Mats Tinnsten mer oroad över svårigheterna att rekrytera till lärarsidan än problemet att hitta en lämplig professor. Han tror att ett sätt att förbättra situationen skulle kunna vara att i ökad utsträckning använda sig av företagsdoktorander, där universitetet delar lönekostnaden med ett företag.

– Fördelen för företaget är att man får del i en doktorand, och man kan peka ut vilka områden som man vill att doktoranden ska ägna sig åt. Fördelen för universitetet är att vi blir avlastade en del av lönekostnaden. Det är nämligen inte billigt att ta fram en doktorand.

Även om lönen givetvis är en viktig beståndsdel när det gäller att locka till sig kompetent personal så finns det enligt Mats Tinnsten även andra, mera lokala, lockbeten som man kan slänga ut.

– Här i Östersund använder vi oss till exempel mycket av de möjligheter till friluftsliv som fjällvärlden erbjuder.

Björn Lundbeck

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.