Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Svårt att nyanställa trots lågkonjunktur

Publicerad: 3 maj 2010, 10:15

Maskin-, vvs- och byggföretag har allra svårast att hitta rätt kompetens.


Vartannat företag med fler än fem anställda har försökt att nyrekrytera det senaste halvåret. Men vart femte rekryteringsförsök har inte lett till någon nyanställning. Det visar en enkät som Svenskt Näringsliv gjorde bland 8300 företag i olika branscher under vintern 2010. Trots att arbetslösheten är högre nu än 2007 är andelen rekryteringsförsök som misslyckats lika stor eller till och med något större än för tre år sedan.

– Det är positivt att det fortfarande rekryteras men dystert att glappet är lika stort som under brinnande högkonjunktur, kommenterar Carina Lindfelt som är chef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv.

Allra trögast går det för maskinentreprenörerna tätt följda av vvs-branschen. Här uppger 70 respektive 64 procent att de haft svårt att hitta nya medarbetare. Inom byggbranschen säger 63 procent att de haft svårigheter.

– Det handlar om yrken som det inte går att gå in i direkt. Det krävs ofta rätt utbildning och yrkeserfarenhet, säger Carina Lindfelt.
Sammantaget för alla branscher har det varit svårast med rekryteringen i Norrbotten, Gävleborg och på Gotland.

– Regioner med rejält hög arbetslöshet har haft svårast att hitta rätt kompetens. För att komma till rätta med allt detta krävs bland annat att rekryteringsvägarna granskas och att det blir en bättre dialog mellan skola, näringsliv och arbetsförmedling, säger hon.

Konsekvenserna blir enligt Carina Lindfelt att den befintliga personalen belastas hårdare, att företagen struntar i att ta order och att enskilda personer missar att få ett jobb. Det innebär också att Sveriges ekonomi i helhet växer mindre än vad den kunde ha gjort.

– Att matchningen på arbetsmarknaden inte fungerar får allvarliga konsekvenser, säger Carina Lindfelt.

På frågan om hur nyrekryteringsbehovet ser ut det kommande halvåret är det företag inom byggsektorn som uppger allra störst behov. 32 procent av byggföretagarna säger att de planerar att rekrytera fler medarbetare de kommande sex månaderna än under det gångna halvåret.Fakta: Företagens fem vanligaste orsaker till att de har svårt att hitta rätt medarbetare:

1. Brist på personer med rätt yrkeserfarenhet 71 %
2. Brist på personer med rätt utbildning 61 %
3. För höga lönekrav 20 %
4. Svartjobb (som minskar intresset att ta ett vitt) 12 %
5. Regionen/orten är inte tillräckligt attraktiv 12 %

Källa: Att söka men inte finna- Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News