Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kompetensförsörjning

Svenskt trä i biennal i Venedig

Publicerad: 27 maj 2016, 09:52

”The Forests of Venice” heter den svenska utställningen som lyfter fram trä som byggnadsmaterial.

Foto: Folkhem och Kjellander + Sjöberg.

I dag inviger statssekreterare Elisabeth Backteman den svenska utställningen på arkitekturbiennalen i Venedig.


Ämnen i artikeln:

FolkhemElisabeth BacktemanarkitekterKjellander + Sjöberg

”The Forests of Venice” heter den svenska utställningen som lyfter fram trä som byggnadsmaterial. Det är arkitektbyrån Kjellander + Sjöberg och Folkhem som tagit fram bidraget med stöttning av Svenska Institutet.

Det svenska bidraget till den 15:e upplagan av den internationella arkitekturbiennalen i Venedig invigs i dag av statssekreterare Elisabeth Backteman som kommer att hålla ett anförande om bland annat svensk träbyggnadstradition och klimatfördelarna med trä.

”The Forests of Venice" ställs ut i ett växthus från 1895 och är tänkt att belysa samspelet mellan natur och livsmiljö för att hantera klimatförändringar och begränsade resurser. Den tar sin utgångspunkt i staden Venedigs ursprung och situation i en tid då klimatförändringar och stigande havsnivåer utgör ett globalt problem. Idag hotas städer och tätbefolkade kustområden över hela världen av översvämningar, skriver Folkhem på sin hemsida.

– Venedig, med sitt utsatta läge, är en förverkligad utopi där man tvingades ta till vara sin tids innovationer för att bygga en stad som bars upp av tio miljoner träd. Staden visar hur arkitektur, stadsbyggnad och teknisk innovation måste samspela med naturen för att skapa adekvata livsvillkor. Det är dit vi vill nå igen, genom att låta Venedig bilda utgångspunkt för vår tids behov, säger curator Jan Åman.

Sju utvalda arkitektkontor deltar med bidrag inne i byggnaden. Det är Arkitekter utan gränser Sverige, Arrhov Frick, DinellJohansson, Horn.Uggla, In Praise of Shadows, Carmen Izquierdo och Urbio. Här visar de hur klassiska venetianska arkitektur- och stadsbyggnadselement kan tolkas och omformuleras för vår tid.

Utställningen The Forests of Venice pågår 28 maj - 18 september 2016.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.